753 ще са секциите в чужбина на изборите

Общият брой на членовете на СИК в България ще бъде 4115

28.10.2021 | 16:26 Редактор: Теодора Патронова
753 ще са секциите в чужбина на изборите

На изборите на 14 ноември сънародниците ни в чужбина ще могат да гласуват в общо 753 секции е решила ЦИК.

"Все още има няколко страни, за които се чака решение. Една от тях е Германия, която чрез своето Министерство на външните работи е уведомила Комисията, че максималният брой адреси, на които може да се разкрият секции, е 40. Ние ще се съобразим с това", каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

"Определена е и числеността на секционните избирателни комисии извън страната. В момента се провеждат консултациите с политическите партии за попълването им", посочи той.

Томов отбеляза, че в консултациите се е явила и една извънпарламентарна коалиция - "Продължаваме промяната", което тази година се случва за първи път на избори. Техните предложения ще се вземат предвид, ако останат свободни места, след като бъдат изпълнени предложенията на парламентарно представените партии, уточниха от ЦИК.

"Общият брой на членовете на СИК ще бъде 4115, от които 753, колкото са и секциите, са председатели и секретари. 708 са зам.-председатели. Общо 1148 са членовете на СИК и още 753 членове, излъчени като държавни представители от МВнР", уточни Томов.

чужбина ще се гласува в общо 208 СИК с по две машини, или общо 416 машини. Засега успяваме да движим подготовката на изборите в чужбина в срок", обобщи Цветозар Томов, съобщава БТА.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК