Спират плановия прием и операции в София, увеличават интензивните легла

С мярката се разкриват 50 реанимационни легла за пациенти с Ковид-19

27.10.2021 | 19:28 Редактор: Елеонора Танева

Пандемията напълни болниците в страната. От общо 9 000 легла за пациенти с Ковид-19 над 7300 са заети. Най-сериозна е ситуацията в София, където свободни места няма. Затова здравните власти ще предприемат реорганизация и разкриване на допълнителни легла. 

Спират плановия прием на пациенти и плановите операции до седмица в София, за да може да бъдат открити 50 реанимационни Ковид легла. 

"В София са необходими още 70 легла. Възможно е да се командироват медици от други болници", заяви заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров.

Математикът проф. Огнян Кунчев очаква до седмица леглата да се запълнят, затова не трябва да се чака до последния момент за обявяване на локдаун -резултатът от него няма да се види веднага.

"Сега в момента те не са само 6800-те обявени днес заразени. Умножете ги по 4-5. Стават 30 000 души, които нямат симптоми. И те заразяват със същия успех. И пълен локдаун да има 10-15 дни ще продължи да расте. То е като да свети лампичката червено на автомобила за гориво и да гледате, че намалява, намалява и да чакате да издържи. Е, докога да издържи. То в един момент ще ви свърши бензинът", кометира математикът проф. Огнян Кунчев.

Според него само зеленият сертификат не е достатъчна мярка за ограничаване на заразата.

"Да не си играем и да експериментираме със "зеления сертификат". То няма време. Времето за експерименти изтече. Преди месец можеше да се експериментира", добави математикът.

Шефът на Агенцията по лекарствата опроверга твърденията, че у нас се поставят ваксини с изтекъл срок на годност. 

"Има ваксини с изтекъл срок на годност и флакони, от които не са усвоени всички дози. Те са бракувани, а в следващите месеци предстои да бъдат унищожени съгласно процедурата", заяви Богдан Кирилов.

И обясни, че ЕК е позволила срокът на годност за ваксината на Pfizer да бъде удължен от шест на девет месеца.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК