Все повече ученици учат онлайн, масово родители не искат децата им да се тестват

Увеличава се броят на областите, които влизат в "тъмночервената зона" на заболеваемост от коронавирус

27.10.2021 | 18:55 Редактор: Жаклина Иванова

Все повече области влизат в "тъмночервената зона" на заболеваемост от коронавирус. Това увеличава и броя на учениците в дистанционна форма на обучение. От днес изцяло онлайн ще учат и децата във Велико Търново.

До момента общо 7 са областите, в които заболелите от Ковид-19 минават 750 на 100 000 души.

Няколко общини около Велико Търново ще се редуват да учат от вкъщи или в училище. По същия начин ще бъде и в Русе. Най-много ученици ще редуват обучителния режим в Пловдивско.

Промяна ще има и в Асеновград, както и в няколко общини в областите Бургас и Смолян. Все повече родители отказват децата им да бъдат тествани в училище.

"Всеки ден може ли да се правят тестове? Ако е гаранция, че този тест ще държи 1 седмица, да. Но всеки ден...", каза Димитър Димитров.

"Няма да позволя да го тестват. То не е опитно зайче. Пък и цялата работа е един голям цирк", категоричен е родителят Анатоли Тодоров.

Някои училища вече са провели анкета сред родителите, за да разберат нагласите им.

"При анкетирани 224 родители, а нашето училище има 417 ученици, 84% от родителите не желаят децата им да бъдат тествани. 16% от родителите са съгласни. Най-голям % от тях са родители на първокласници, което значи, че те искат децата им да са присъствено в училище", посочи Кремена Кръстева.

А училищата продължават да търсят начини да върнат децата в клас.

"С малките ученици е по-трудно, но не и невъзможно да се работи. Тъй като нямат такава опитност, е нужно те да бъдат подкрепяни от родителите си. Това е затруднението при тяхното обучение, затова личното ми мнение е, че малките ученици трябва да са в училище", изтъкна главният учител в СУ "Йордан Йовков" Валерия Лавчева.

Министерството на здравеопазването вече е заделило 13 млн. лева за закупуване на т.нар. "щадящи" тестове за учениците.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК