В топ 5 сме на страните от ЕС с най-бързо растящи цени на горивата

Поскъпването за първите 9 месеца е с 28%, а средното за Европа е с 22%

27.10.2021 | 17:30 Редактор: Жаклина Иванова

България е в топ 5 на страните от Евросъюза с най-бързо растящи цени на горивата.

Поскъпването за първите 9 месеца е с 28%, а средното за Европа е с 22%.

Все пак цените у нас са по-ниски. Литър бензин в Българи е по-евтин с 0, 83 лв. Последната промяна в цените на горивата е от снощи. С по няколко стотинки дизелът и бензинът се покачват през няколко дни.

Милен Стойков е шофьор от 20 години. Пресмята с колко е поскъпнал бензинът, от който зарежда само за година.

"Около стотина лева беше един резервоар, а сега е за 125 лв. Разликата е 20 лева, но не е малка на фона на доходите. Трябва да се предвиждат тези скокове и цени", каза той.

Според анализ на Института за пазарна икономика, цените на горивата у нас са по-евтини, но струват по-скъпо на потребителите.

"При нас горивата са по-голямата част от бюджетите на домакинствата, отколкото в повечето страни в ЕС. При нас горивата са по-скъпи, отколкото за едно средно европейско семейство", посочи Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

А голям процент от цените на дизела и бензина се формира от акцизите и данъците. Те обаче са определени от Европейския съюз.

"Ние разполагаме с много малко инструменти, с които бихме могли да влияем на цената", добави Николов.

До края на година не се очаква промяна в цените на крайните продукти и битовете сметки, заради поскъпването на горивата.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Българка
преди 2 години
Жалко, когато става нещо гадно и омерзено, България е на първо място. Така се получава, когато разрешихте на тиквата и герб да управляват държавата повече от 10 години. Станахме мутренска държава, да обслужваме олигарсите. Демокрация?!!!?!?!! Това не беше демокрация. Ограбване на държавата и хората. Сигнализирай за неуместен коментар