Радев: Трябва да развиваме енергетиката като важен отрасъл от икономиката ни

"Трябва да се научат уроците от миналото и в никакъв случай да не се допуска рязко затваряне на рудници", посочи президентът

27.10.2021 | 16:44 Редактор: Жаклина Иванова
Радев: Трябва да развиваме енергетиката като важен отрасъл от икономиката ни

Трябва да развиваме енергетиката не само като поминък, но и като важен отрасъл от икономиката на България, който да генерира автономност и стабилност чрез внедряване на нови технологии и подобряване на екологичните параметри. Това заяви държавният глава Румен Радев по време на свое посещение в Бобов дол.

"Бобов дол е важна част от енергетиката на България", заяви президентът.

По думите му поминъкът и развитието на града зависят много от бъдещето на енергийния сектор у нас и е необходимо да се отчетат всички технологични, производствени, екологични и социални аспекти на този въпрос.

Радев добави, че българските въглищни региони не трябва да плащат високата социална цена на ускорения преход към зелена икономика в Европейския съюз.

Президентът подчерта, че българската енергетика се нуждае от независимост и автономност, като въглищният отрасъл трябва да се развива поне до 2040 г.

Държавният глава отбеляза големия потенциал на региона чрез въвеждане на нови производства и модернизиране на вече развити отрасли, за да се предотврати закриването на работни места и обезлюдяването на община Бобов дол.

"Нашата обща цел е да имаме перспектива, подобрено здравеопазване, преквалификация, квалификация, образование за нашите деца, да създаваме съвременни технологични производства с по-висока добавена стойност", заяви Радев.

Пред местната власт президентът посочи, че е необходимо своевременно изготвяне на подробни индивидуални регионални планове за преход, които да включват специфичните нужди на всяко населено място, съобщиха от пресцентъра на държавния глава.

"Трябва да се научат уроците от миналото и в никакъв случай да не се допуска рязко затваряне на рудници, което в последните години остави без поминък хиляди миньори", подчерта държавният глава.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 2 години
Ей, това е умна приказка.....се всички да са като президента ни, Сигнализирай за неуместен коментар