Окончателно: Отпускат 13 млн. лв. за неинванзивни тестове за децата в училище

Предвижда се да се провежда изследване на учениците от 1 до 4 клас

27.10.2021 | 16:06 Редактор: Жаклина Иванова
Окончателно: Отпускат 13 млн. лв. за неинванзивни тестове за децата в училище

Допълнителни разходи от 13 000 000 лв., с които се предвижда да се закупят бързи антигенни тестове за изследване на деца, одобри правителството по бюджета на МЗ.

Тестовете са неинвазивни и при тях се използва слюнка вместо назофаренгиален секрет за откриване на SARS-Co V-2.

Препоръката за скрининг на децата в училищата е включена в Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка. Там е посочено, че при осигурени безплатни тестове и съгласие най-малко на 90% от родителите в конкретното училище, децата ще бъдат изследвани поне веднъж седмично, посочват от правителствената пресслужба.

Предвижда се да се провежда изследване на учениците от начален курс на обучение преди началото на учебните часове.

Със средствата се предвижда да се закупят около 1 600 000 бързи антигенни теста, което ще позволи тестване на децата от началния курс на образование (от 1 до 4 клас) два пъти седмично, в рамките на един месец.

С друго решение Министерският съвет прие проект на постановление за одобряване на допълнителни разходи в размер на 12 500 000 лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 г. Средствата са за поддържане на резерв от лекарствени продукти в лечебните заведения за болнична помощ.

Списъкът на лекарствените продукти, съдържащи се в резерва, лечебните заведения, в които ще се съхраняват, както и указания за осигуряване, отчетност и контрол на разходването им са определени в заповед на министъра на здравеопазването, пише dnes.bg.

С друго правителствено постановление са одобрени допълнителни разходи и трансфери по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 г. в размер на 38 600 000 лв.

Приемането на Постановлението се налага поради удължения срок на извънредната епидемична обстановка до 30 ноември 2021 г. и необходимостта да се осигури устойчивост на мярката за предоставяне на допълнителни възнаграждения на медицинския и немедицинския персонал, пряко зает с изпълнение на дейностите, свързани с мерките за превенция и борба с Ковид-19.

Осигуряването на ежемесечно допълнително възнаграждение за медиците на първа линия в размер на 1 000 лв. нетно е ефективна и устойчива мярка за справяне с разпространението на Ковид-19 и съществен фактор за мотивация на медицинските кадри, посочват от МС.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК