Заведенията с 80% спад в оборотите след въвеждането на "зеления сертификат"

Браншът е в готовност за протести, обявиха от БХРА, БАЗ и СЗБ

27.10.2021 | 14:55 Редактор: Теодора Патронова
Заведенията с 80% спад в оборотите след въвеждането на

Над 80% спад в оборотите отчитат браншовите организации на заведенията след въвеждането на "зеления сертификат". Те смятат, че посещенията са се свили след ограничителните мерки, въведени със заповедта на здравния министър. 

Собствениците на ресторанти и заведения изчисляват, че спадът в посещенията е пропорционален на ваксинираните българи. При 20% ваксинация – 80% спад на оборота. Такава криза в сектора не е имало през последните повече от 30 години, се казва в съобщение, разпространено от Хотелиерската и ресторантьорска асоциация, Асоциацията на заведенията и Сдружението на заведенията.

От бранша твърдят, че дори някои от най-оборотните заведения в София отбелязват дни с нулеви резервации, а други вече затварят.

Собствениците подчертават още, че въпреки рестрикциите, мерки в подкрепа на засегнатите бизнеси и техните служители към момента няма. Те обявяват готовността си да се включат в организираните национални протести утре в столицата и в някои от големите градове на страната, съобщава БНР.

Снимка: БГНЕС (архив)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК