Глас от СОС: "Топлофикация София" е в регулаторен капан

По думите на Прошко Прошков Министерството на икономиката трябва да предложи механизъм на работа

26.10.2021 | 21:33 Редактор: Теодора Патронова

Дългът на "Топлофикация София" - кой ще плати  сметката? 

"20 дни да преговаряме с държавата за някакъв компенсация за цената, която в момента е двойна на цента на газа, с която е калкулирана цената на парното и ще расте тепърва в следващите три-четири месеца, може би и повече. В този критичен момент ние не получихме никаква обратна връзка и се наложи да бъдем малко по-резки. Днес колегите от политическите групи са били в Министерството на икономиката и е поет ангажимент за такъв компенсаторен механизъм", съобщи председателят на Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в СОС Прошко Прошков в предаването "Денят ON AIR" . 

Той подчерта, че първата задача винаги е била да остане социалната функция на "Топлофикация".

"Да е поносима цената за хората. Това е чудовищно важно при тази тежка зима, която предстои и инфлацията, която ще бъде в другите стоки", каза Прошков в ефира на Bulgaria ON AIR. 

"Това, което поставяме като въпрос особено в окото на кризата е, че не може "Топлофикация" да е единственият буфер за социалната цена, която се плаща от потребителя. Трябва да има такава регулация. Регулаторът трябва да брани потребителите, но не за сметка само на едно дружество", обясни той.

Прошков добави, че днес е поет ангажимент от министъра на икономиката, че другата седмица ще има среща, на която директно да се предложи вариант за механизъм съвместно с Министерството на енергетиката и финансите.

Той заяви, че разчитат това да се случи, за да не се влиза в допълнителна задлъжнялост и дългова спирала, която е безсмислена. 

"В момента "Топлофикация" е в регулаторен капан. Работи на едни цени на газа, а купува на съвсем други много по-високи. От тази дългова спирала не само че не може да се излезе на печалба, ами не може да се инвестира в подобряване на ефективността на дружеството, което е задачата всъщност", обърна внимание Прошков. 

Според него регулаторната рамка, в която работи това дружество, предопределя постоянна загуба - необслужване на задълженията и никакви пари за инвестиции. 

"Тук пътят е подобряване на ефикасността на дружеството, повишаване на когенерационните мощности, изграждане на нови такива, увеличено производство на ток", поясни Прошков. 

"Нека да получим компенсации, така както получава частният бизнес по отношение на електроенергията. Тук не става дума за някакъв проблем в мениджмънта. В момента "Топлофикация" дава пари само за газ и за заплатите си, така че системата да функционира. Гарантираме, че тази зима няма да има проблеми", разясни той. 

"Това, което трябва да предложи Министерството на икономиката е механизъм. Една идея би била да се компенсира разликата между регулираната цена, на която  е кулкулирана сметките за парно и реалната цена на газа, поне до утихване на истерията в края на зимата", смята Прошков. 

Според него има и други механизми, които могат да се прилагат и те са на държавно ниво. 

Той подчерта, че сега е моментът да се помисли за регулаторния момент и договора с обществения доставчик. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК