Правен казус: Притискат 10-годишна дъщеря да изплати дълга на прегазената си майка

Докато детето не приеме наследството, то не е длъжно да изплаща задължения

26.10.2021 | 19:29 Редактор: Здравко Черкезов

10-годишната дъщеря на убитата в катастрофа миналата година край Созопол Юлия Ангелова е под натиск от частен съдебен изпълнител. Детето не е приело наследството и въпреки това трябва да изплати дълг от 1200 лв., натрупан от сметки за парно на починалата си майка. 

Година след смъртта на Юлия Ангелова се оказва, че нейната дъщеря трябва да плати 1200 лв. задължения към "Топлофикация". Бащата на детето Цветелин Цеков внася молба, че на този етап те не са приели наследството.

Няколко дни по-късно обаче момичето получава още едно писмо, в което ги заплашват с дело. 

"Парадоксалното е, че веднъж аз получавам такова писмо. Отговарям. Лично отивам и внасям в кантората на ЧСИ, че ние всъщност законово все още не сме приели това наследство, което е по опис, както трябва да бъде по закон", сподели бащата на детето.

"Ние не отказваме, ще платим, но нека да го направим законосъобразно. В момента, доколкото виждам. имам 2 седмици, 14 дни. В противен случай ме очаква дело", посочи Цветелин Цеков.

Докато детето не приеме наследството, то не е длъжно да изплаща задължения на починалия родител, казва частният съдебен изпълнител Стоян Якимов. 

"Докато не бъде извървяна тази процедура, изпълнителното производството няма как да продължи. В случая това е една особена закрила на детето, тъй като по този начин, като бъде определено имуществото на детето, което наследява, то не може да отговаря за задължения на наследодателя си със своето лично имущество", обясни Стоян Якимов от ЧСИ.

"Изпратени са две съобщения, тъй като има две изпълнителни дела и съдебният изпълнител е длъжен по всяко едно от делата да изпрати такива съобщения", добави той.

Дължимото може да се изплати разсрочено, като първоначално се погасяват 20%, а след това всеки месец по 10 до изплащане на задължението. До три месеца обаче наследството трябва да бъде прието, като съдът може да удължи този срок с още 3.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 2 години