Заплаха от локдаун: Радев и Борисов в задочен спор за ваксините и мерките

Според лидера на ГЕРБ действията на служебното правителство в борбата с пандемията не дават резултат

26.10.2021 | 17:37 Редактор: Жаклина Иванова

Страната ни е застрашена от локдаун. Това обяви президентът Румен Радев. До крайното решение ще се стигне в случай, че не се спазват мерките на здравните власти.

Ограниченията станаха повод за нов задочен спор между държавния глава и бившия премиер Бойко Борисов, според когото действията на служебното правителство в борбата с пандемията не дават резултат.

"Алтернативата е затваряне на абсолютно всичко. Усилията на институциите са никой да не се затваря. Ние за това се борим. Това е смисълът на тези сертификати. Това зависи от отговорността на всички нас", уточни държавният глава.

Новият вирусен щам Делта плюс е в пъти по-заразен и ще запълни реанимационните легла с бързи темпове, изтъкна президентът, който посети столичната Спешна помощ.

А от ГЕРБ видяха наложените мерки като неефективни.

"Милата ми България, толкова съм се борил години наред за нея. Това не е реклама. Това не е радостно, а е ужасно. Тези експерименти със "зелените сертификати", с тестовете...Ще похарчат едни пари. Това се правеше в света преди една година, когато нямаше ваксини", коментира Борисов.

Според него единственият изход от здравната криза е ваксинацията и затова партията подава ръка за подкрепа.

"Аз бих се обърнал към партиите и Радев, който еднолично ръководи това правителство, да кажат какво искат от нас. От месеци наред обясняваме, че трябва да се ваксинираме. Хайде поне по темата за ваксинирането да сме обединени!", призова Борисов.

Вместо това президентът и ГЕРБ влязоха в задочен спор.

"Г-н Борисов да даде отговор защо саботира ваксинационния процес с лъжливи и манипулативни изказвания", посочи държавният глава.

"Наистина ли е казал така? AstraZeneca я спряхме, защото цяла Европа я спря. А ако бяхме продължили и след това да има тежки последици върху здравето и живота на хората? Кой щеше да носи отговорност", попита лидерът на ГЕРБ.  

Президентът призова за спазване на мерките и прикани ваксинацията да се ускори. Той даде пример, че в Португалия има над 90% ваксинирани и животът тече в нормалния си ритъм.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК