МЗ: Положителен резултат за антитела не е достатъчен за издаване на сертификат

Комисията не обмисля приемането на делегиран акт за изменение на Регламента за Ковид сертификата на ЕС

26.10.2021 | 17:12 Редактор: Жаклина Иванова
МЗ: Положителен резултат за антитела не е достатъчен за издаване на сертификат

Министерството на здравеопазването сподели информация, че положителните резултати от изследванията за антитела не са достатъчни за издаването на сертификати за преболедуване.

През май 2021 година Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC) и Съвместният изследователски център (JRC) публикуваха технически доклад с насоки относно използването на изследвания за антитела за SARS-CoV-2 в контекста на цифровите Ковид сертификати на ЕС.

В документа се посочва именно, че положителен резултат от изследване за антитела не може да предостави каквато и да е информация за момента на заразяване и не може да изключи протичаща понастоящем инфекция.

С съобщението се уточнява, че ECDC направи преглед на заключенията от месец май и счита, че повдигнатите по-рано въпроси продължават да бъдат валидни, и че не са настъпили каквито и да е съществени промени в научните доказателства.

В резултат на това Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията отново подчертава, че положителните резултати от изследванията за антитела не са достатъчни за издаването на сертификати за преболедуване.

Това се посочва в Доклад на Комисията до Европейския парламент и Съвета относно рамка за издаването, проверката и приемането на оперативно съвместими сертификати за ваксинация срещу направено изследване за и преболедуване на Ковид-19, с цел улесняване на свободното движение по време на пандемията.

Въз основа на насоките от ECDC, понастоящем Комисията не обмисля приемането на делегиран акт за изменение на Регламента за цифровия Ковид сертификат на ЕС, с който да се даде възможност за издаването на сертификати за преболедуване въз основа на изследвания за антитела.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК