Сергей Станишев: Липсва цялостна държавна стратегия за енергетиката

След изборите ще има правителство, кризата го налага, прогнозира лидерът на ПЕС

25.10.2021 | 11:59 Редактор: Жаклина Иванова

"Общата тенденция в ЕС не може да бъде променена. Трябва да се адаптираме към нея по-бързо и ефективно, защото не случайно и Франс Тимерманс го каза в София - колкото по-късно стане това излизането от въглеродна икономика към зелена кръгова икономика, толкова по-скъпо ще бъде. Не е тайна, че и сега всяка година от парите на данъкоплатците се плащат стотици милиони за финансовите баланси на ТЕЦ-овете и минодобива, защото общата политика за емисии е такава, която ги прави икономически непечеливши", заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев в разговор за въглищните централи у нас и сроковете за затварянето им в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

Той добави, че България получава 2,5 млрд. лв. за регионите, които биха пострадали от затварянето на ТЕЦ-овете - средства, които ще компенсират затварянето на въглищните мощности с програми за преквалификация на работниците, за инвестиции и подпомагане на тези райони.

"На нас ни липсва национална стратегия, която да е смислена. В това число за балансите между различните видове енергия. Едно от основните неща, които чух от дискусията (б.р. преди седмица - с участието на зам.-председателя на ЕК Франс Тимерманс и заинтересовани страни) е, че липсва държавата, липсва цялостна държавна стратегия, и това е големият пропуск. Мога да Ви кажа - когато решихме да сторим "Белене", ако бяхме завършили този процес, а той не беше станал заложник на политически игри, ние щяхме да имаме втора атомна електроцентрала, която беше одобрена от Европейския съюз през 2007 година по времето на моя мандат. Имаше разрешително от Европейската комисия за изграждането ѝ, и ако бяхме започнали изграждането ѝ, сега щяхме да имаме базова електроенергия, достатъчно евтина", подчерта Станишев. 

На въпрос на водещата Милена Милотинова ще има ли редовно правителство след поредните избори, лидерът на ПЕС отговори: "Според мен ще има правителство, защото в противен случай  просто хората ще им кажат : гледайте си работата, не ни интересувате повече, за нищо не ставате."

По думите му има предизвикателство, което изисква редовно правителство.

"Вижте кризата, предизвикана от пандемията, и необходимостта от възстановяване, сметките за ток тази година, които са ужасно бреме и за бизнеса и за хората", уточни Сергей Станишев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Бай Кольо
преди 2 години
.........Защо не отговориш Как построи вилата на женевското езеро за 100 милона евро..........???..........От къде взе парите .....???........... а акъл даваш за енергетиката.............ти си Бойко на квадрат...!!!.........Добре че се отървахме от тебе и твоята кохорта........в БСП..... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
Виж ти, кой се показа от дупката си... Сигнализирай за неуместен коментар