Въвежда се нов подход за справяне с Ковид-19 в училищата

Министър Денков съобщи, че децата ще бъдат тествани с щадящи тестове

25.10.2021 | 10:52 Редактор: Теодора Патронова
Въвежда се нов подход за справяне с Ковид-19 в училищата

"Това, което затваря обществените институции, не са министерствата, а рискът от заболяване и тежки последствия за децата", заяви министърът на образованието Николай Денков по време на пресконференция в Министерството на здравеопазването. 

"Около 15 септември сме имали много дълго плато под 100 деца заболели средно за седмица, докато през последната седмица бяха над 500 деца и младежи дневно. Това показва, че ситуацията е променена и подходът, който имахме досега, също трябва да бъде променен", обясни министърът. 

Той обърна внимание, че в момента имаме 4 области, в които има над 1000 на 10 000 заболели. 

По думите му това е "прекрасен" начин да се разболеят изключително много хора, ако не бъдат взети мерки

"Сравнително рязко се случи вземането на мерки, но ние бяхме минали границите, които бяха заложени в плана", каза Денков. 

Той добави, че през цялото време проверяват обществените нагласи, както сред родителите, така и сред учителите.

"Сблъскват се две различни обществени мнения, които трябва да бъдат преобърнати, за да може да проработи новият подход. Новият подход е филтър на входа на училището, безопасна среда в училището. Така че, който иска си  - си праща децата в училище, който иска - ги държи вкъщи", поясни Денков. 

Той добави, че за да се случи този подход, има нужда от подкрепа от родителите, които да разрешат тестване на децата с щадящи тестове и от учителите да разберат, че няма никакво място за действия, които подриват възможността на нашата образователна система да си свърши работата. 

"Апелирам към учителското съсловие, което и миналата година и тази, се справи изключително добре в тази ситуация, да направим следващата стъпка и да осигурим безопасните условия, което включва съгласие за тестване два пъти седмично, ако човекът не е преболедувал със съответния документ или не е ваксиниран. С други думи за учителите по същество ще се изисква "зелен сертификат", подчерта образователният министър.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Ано
преди 2 години
Незабавна оставка.Епидемията е извън контрол. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
Ама той апелира или нарежда? Сигнализирай за неуместен коментар