Държавата ще отпусне 13 млн. лв. за щадящи тестове за деца

"Желанието на всички ни е да възстановим присъственото обучение в училище", посочи здравният министър Стойчо Кацаров

25.10.2021 | 10:27 Редактор: Жаклина Иванова

"Желанието на всички нас е да възстановим присъственото обучение в училище. Предпоставките и възможностите за това се основават на изискването за безопасна среда. Безопасна среда означава хората, които присъстват или се срещат на закрито, да са преболедували или да имат отрицателен тест, или да са ваксинирани. Подписахме с министър  Денков и внасяме заедно в МС проект на постановление, с което да се осигурят 13 млн. лв. за закупуване на щадящи тестове за децата", заяви здравният министър Стойчо Кацаров на брифинг на здравните власти.

Той обясни, че със слюнка от детето ще може да се провери дали то в момента е заразено с Ковид-19 или не.

"Така ще избегнем карантинирането на цели паралелки. Това е подход, който се прилага в много европейски държави. Напълно щадящ е за децата. МЗ още днес ще обяви поръчка за закупуването на такива тестове, като желанието ни е да осигурим поне за месец напред за всички деца от 1-4 клас в страната", уточни Кацаров.

Здравният министър посочи, че не всички училища у нас са затворени.

"Ако всички заедно успеем да организираме този процес добре, ще можем да постигнем най-важното - да възстановим присъственото обучение в училище без да увеличаваме епидемичния риск в страната", подчерта Кацаров.

Здравният министър каза, че желанието им е още следващата седмица децата от 1 до 4 клас да бъдат върнати в класните стаи.

"Ако видим, че е създадена добра организация и този механизъм работи добре, продължаваме след това и с учениците от горните класове. За тях също е по-добре да учат присъствено, отколкото онлайн", изтъкна Кацаров.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
На фона на тази криза да се отпускат пари за такива неща е безумие... онлайн всички и това е! Сигнализирай за неуместен коментар