Над 1/5 от работещите в ресторантьорството са без договор

Засечени са и граждани на трети държави без разрешение за достъп до пазара на труда

24.10.2021 | 21:10 Редактор: Искра Ангелова
Над 1/5 от работещите в ресторантьорството са без договор

Над една пета от работещите без трудови договори през годината са установени в ресторантьорството и хотелиерството, сочи статистиката на Главната инспекция по труда.

В периода юли - септември са извършени над 1200 проверки в обекти в морските ни курорти. Освен нарушения свързани с работното време са установени 163- ма работещи без договори и 38 граждани на трети държави, полагали труд без разрешение за достъп до пазара на труда у нас.

И през тази година контролът на трудовата инспекция в хотелиерство и ресторантьорство е сред акцентите, тъй като дейностите по традиция са рискови по отношение на недекларирания труд, посочи пред БНР експертът на инспекцията Дина Христова.

"За деветте месеца около 22% от установените случаи без трудов договор са именно в икономически дейности "Ресторантьорство и хотелиерство" - 487 лица са установени в тях при 2223 случая общо. Това ни подсказва, че ние трябва да продължаваме контрола в тези икономически дейности", заяви тя.

Продължава и практиката хората да подават сигнали за нарушения, след като са престанали да работят. Най-често те не получават средствата, които са договорени устно с некоректните работодатели, но в тази ситуация Главната инспекция по труда трудно може да установи нарушенията.

"Ние винаги апелираме първо самите работници да не се съгласяват да работят при такива фиктивни клаузи в договорите, тъй като след това не могат да претендират за останалите пари, които са договорили устно най- често и съответно да не се съгласяват да работят без трудови договори или ако по някакъв начин се чувстват принудени да го направят, нека да ни подадат сигнал, докато още са на работните места, за да може ние да го установим да задължим работодателя да сключи договор с тях", посочи още Дина Христова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК