Кацаров каза кога учениците могат да се върнат в клас

До 10 дни могат да бъдат осигурени щадящи тестове за Ковид-19

24.10.2021 | 12:32 Редактор: Елеонора Танева
Кацаров каза кога учениците могат да се върнат в клас

Има възможност малките ученици скоро да се върнат в класните стаи. Това стана ясно по време на срещата, организирана от президента Румен Радев във връзка с високата смъртност и заболеваемост от Ковид-19 в страната.

"Можем да организираме осигуряването на щадящи тестове за деца. Докато съм здравен министър няма да позволя да се бърка в носа на децата. Има тестове със слюнка, ако родителите са съгласни с този подход, това е начинът децата да се върнат в класните стаи", заяви здравният министър Стойчо Кацаров.

Той уточни, че с тестването но входа, ако дете е с положителен тест, то няма да влезе в клас и няма да се наложи карантиниране на паралелката.

Тези тестове могат да бъдат осигурени в срок до 10 дни и учениците от 1 до 4 клас да бъдат върнати в класните стаи. За целта трябва родителите да бъдат съгласни с тестването.

"Надявам се разумът да надделее и родителите да приемат тази форма на тестване. Тя е безопасна и се прилага в много държави", уточни министърът на образованието Николай Денков. 

Министерството на финансите ще осигури необходимото финансиране за закупуването на щадящите тестове, заяви министър Валери Белчев.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК