Проф. Богов: "Зеленият сертификат" е дискриминация, не трябва да се дава след първа доза

Ваксиниран с една доза може да заради неваксиниран, който е с отрицателен тест, обясни медикът

23.10.2021 | 21:00 Редактор: Елеонора Танева

През седмицата Министерството на здравеопазването въведе "зеления сертификат" за достъп до обществени места. Това накара хиляди да предпочетат да се ваксинират и да чакат на опашки, каквито в страната не е имало от пролетта. 

"Въвеждането на "зеления сертификат" малко покачва активността на хората, които искат да се ваксинират. Така или иначе това няма да стане причина за очаквания колективен имунитет. Към днешна дата ваксинираните у нас са не повече от 30%. Исканият "зелен сертификат" няма да доведе в рамките на месец до търсените 70% покритие", коментира бившият директор на УМБАЛ "Александровска" проф. Борис Богов в студиото на "Опорни хора". 

Според него не е било правилно решението за издаване на временен "зелен сертификат" след първа доза ваксина. 

"Това не означава, че този човек е пощаден от вируса. Изработването на антитела идва 15-20 дни след втората доза. Така се оказва, че ваксиниран със сертификат може да зарази в заведение неваксиниран с отрицателен тест", обясни медикът пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че в момента ваксинацията не изглежда като доброволен акт у нас.

"Има хора, сред които и медици, които не могат да отидат на работа заради "зеления сертификат". Отстрани ваксинацията изглежда като задължителен акт", заяви проф. Богов. 

Медикът подчерта, че въвеждането на сертификата е трябвало да бъде обявено още през лятото, за да имат време хората да преценят дали им е важно да се ваксинират. 

Той прогнозира, че съвсем скоро Ковид кризата у нас ще се задълбочи и може да се стигне до момент, в който пациенти ще бъдат връщани.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
3 rate up comment rate down comment 0
х
преди 2 години
Този доктор говори доста по-смислено от министърчето. Сигнализирай за неуместен коментар