Румен Овчаров: Поскъпване на тока за домакинствата ще има, КЕВР може да го контролира

Държавата трябва да помисли за фонд, в който да инвестират дружествата със свръхпечалби, коментира бившият енергиен министър

23.10.2021 | 20:26 Редактор: Елеонора Танева

През седмицата правителството одобри 110 лева на мегаватчас помощ за небитовите потребители заради растящите цени на електроенергията. 

"Помощта не е само за бизнеса, а за всички небитови потребители. Бизнес дружествата са над 400 000, а помощта ще бъде за над 600 000 абонати - сред тях и болници, детски градини", заяви бившият енергиен министър Румен Овчаров в студиото на "Опорни хора".

Той подчерта, че целият процес на псевдолиберализация в България е заради печалба за сметка на потребителите по веригата.

"Тези 110 лв. ще бъдат взети от печалбата на АЕЦ "Козлодуй". Печалбата на централата ще бъде повече от тези 450 млн. лв. Но никой не очаква кризата да завърши в края на годината", коментира Овчаров. 

Според него е време държавата да се помисли за средства, които да идват от свръхпечалбите и на други дружества, които не са държавни, като американските централи.

"Кризата ще продължи, нуждата от компенсации за бизнеса ще продължи и след Нова година. Тази свръхпечалба на американските централи е вече близо 50%. Не може ли 10% от тях да бъдат взети и вкарани във фонд за компенсации? Трябва да се подготвят законодателни промени, така че част от свръхпечалбите да се внасят в специален фонд, който да служи за компенсации", призова бившият министър.

Той прогнозира поскъпване на тока за бита след Нова година, но минимално.

"КЕВР е в правото си да минимизира това поскъпване. Нито цената на вятъра се е повишила, нито тази на слънцето, въглищата, ядрената енергетика. Някакво увеличение би трябвало да заради поскъпването на електроенергията, която ползвdт разпределителните дружества за собствени нужди. Но не би трябвало да има грандиозни промени за домакинствата", подчерта Румен Овчаров пред Bulgaria ON AIR.

Според него, ако имахме "Белене" в момента цените на електроенергетиката нямаше да бъдат на дневен ред.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Ха,ха дали имав България фирма със свръхпечалба... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
мафии
преди 2 години
До тези цени на тока доведе т.н. либерализиране на пазара! Големите фирми искаха това да се случи, а сега реват! Къде е пазара, къде е здравословната конкуренция? Куде е ЕС, с единната си енергийна стратегия? Ако не се бяхме включили към европейските борси, токът у нас нямаше да поскъпне изобщо! Сега се чудят как да отделят вътрешния пазар от външния! Сигнализирай за неуместен коментар