Очевиден е балотажът между Радев и Герджиков, ГЕРБ ще бие на парламентарния вот

Коментар на социолога Юлий Павлов и политолога Светлин Тачев

22.10.2021 | 21:44 Редактор: Здравко Черкезов

"Има натрупване на кризи, които изместиха всякакви възможности за дебати. Основната е коронавирусът с така наречените "зелени сертификати". Това е темата, около която политическите опоненти ще се въртят и която ще използват за политически цели", заяви политологът Светлин Тачев в "Денят ON AIR".

Социологът Юлий Павлов също смята, че политическите сили всячески ще се опитват да се възползват от създалата се ситуация.

"Кацаров си вкара автогол, но той ще рефлектира и на Радев. От лятото се говори каква ще е тенденцията, очакваше се повишение... Както зимата сме изненадани, че вали сняг, така и сега. Тези мерки, които са в правилна посока, трябваше да бъдат анонсирани поне два месеца по-рано", посочи той.

Тачев очаква по-слаба избирателна активност вследствие на здравната криза, която автоматично би довела до втори тур на президентските избори.

"Има и малки избиратели, които в последния момент ще изядат от на Радев подкрепата. Той не може да вземе повече от 46-47%", обясни Павлов, цитирайки проучване на "Галъп".

Според социолога е очевидно, че на балотаж ще отидат Румен Радев и проф. Анастас Герджиков. 

"Откакто избираме президент на републиката, винаги е бил избиран след балотаж. Никога не се е случвало действащ президент да бъде победен от кандидат, издигнат в последния момент. Не може да се случи. По-интересни са парламентарните избори", отбеляза Павлов в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Една от партиите, които могат да прескочат чертата, са "Възраждане" със създалата се ситуация. Моментната картина е, че ГЕРБ водят и че има интересна битка между второто и третото място. БСП се окопитва и започва съревнование между тях и "Продължаваме промяната" (ПП), а те се движат с пакет с "Има такъв народ" и "Демократична България". Разбира се, ПП ще търсят и битка за първото място, но към момента по-скоро няма такива нагласи", каза Тачев.

"Кой къде се класира ще е слабо релевантно. ГЕРБ ще бие, БСП ще са втори, а ПП ще са трети. Почти е сигурно, че за да се направи правителство, ще трябва всички партии извън ГЕРБ, ДПС и малки фактори като "Възраждане", да участват в правителство или да подкрепят правителство на малцинството. Важно е от какъв мандат и това ще е с мандат на ПП", прогнозира Павлов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
Голя
преди 2 години
Президента е един и той Р.Радев.*** като даскала и герб дпс никога. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
Мерцалски
преди 2 години
Всъщност на предстоящите президентски и парламентарни избори всеки избирател няма да избира определен кандидат-президент или определена политическа партия, а ще избира измежду две неща: Християнска Европа на демокрацията или Мюсюлманска Евразия на примитивизма и комунистическите тирани.Това е чудесно, ето един тест за интелигентност и морален статус. При всички положения, обаче България ще остане в обществото на страните от Свободния свят, защото Америка ще представи един Нов световен ред. Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 5
Илиев
преди 2 години
Не ми се слушат стари, послушни на дадена партия "социолози".Датата 14.11.21 г. е една,избраният президент е един и той са казва,Румен Радев.Другото е бръщолевене на "факторите", които трябва да си заработят мънгизите. Хората от Албания и те разбраха,че днешният президент на България,ще работи още пет години на стария си адрес,"Дондуков"-2 ! Сигнализирай за неуместен коментар