Системата за "зелени сертификати" отстоя на безпрецедентна хакерска атака

Няма изтичане на данни на потребители, уверяват от "Информационно обслужване"

22.10.2021 | 19:55 Редактор: Теодора Патронова
Системата за

Общият брой на свалените европейски "зелени сертификати" през интернет портала на Националната здравно-информационна система (НЗИС) през днешния ден надхвърли 56 000. Най-активни бяха изтеглянията в часовете между 9:00 и 13:00 ч., когато системата за генериране на сертификати отчете средно 7500 свалени документи на час.

До този момент са изтеглени общо над 1.255 млн. европейски сертификата. Общият брой на поставените ваксини днес е почти 20 000.

Това е поредният ден, в който потребителите свалят активно генерираните им сертификати въпреки продължаващите с нова сила и интензитет злонамерени действия от типа "отказ от услуга" (DDoS) срещу инфраструктурата на НЗИС.

В следобедните часове екипите на "Информационно обслужване" АД засякоха нов мащабен опит за блокиране на работата на системата. В ранният следобед бяха засечени близо 30 млн. заявки в секунда към интернет портала, което е безпрецедентна атака за България. Няма опити за пробив и намеса в системата и изтичане на данни на потребители.

"Продължаващите втори ден злонамерени действия имат за цел да нарушат ваксинационния процес и са пряка заплаха срещу държавата и неуморната работа на медицинския персонал, който полага денонощни грижи за защита на българските граждани от Ковид-19", каза изпълнителният директор Ивайло Филипов.

По думите му компанията е осигурила възможно най-ефективната и модерна защита на инфраструктурата от подобни действия и успешно успява да отблъсне злонамерените атаки, съобщават от "Информационно обслужване". 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК