Има как цената на тока да се "озапти", но трябва политическа воля

Миксът за регулирания пазар трябва да бъде съставен предимно от АЕЦ "Козлодуй", коментира Явор Куюмджиев

21.10.2021 | 21:53 Редактор: Елеонора Танева

Правителството реши да подпомогне бизнеса със 110 лева на мегаватчас заради растящите цени на електроенергията. 

"Тези пари идват от печалбата на АЕЦ "Козлодуй". Изрично министър-председателят каза, че това е авансово взимане от печалбата за следващата година. Очакванията към този момент са за около 900 млн. лв. печалба, от които 600 млн. лв. вече бяха взети", заяви енергийният експерт Явор Куюмджиев в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че реално се отпускат пари, които ги няма, но не се очаква АЕЦ "Козлодуй" да не излезе на очакваната печалба през 2022 г. 

"Всички тези помощи и компенсации в другите страни членки на ЕС са за битовите потребители, които са на свободния пазар. Там те са ударени пряко от по-високите цени на електроенергията. България в случая печели от това, че не си изпълнява ангажиментите да въведе либерализаран пазар и за гражданите. По този начин гражданите са защитени от тези по-високи цени", уточни енергийният експерт. 

Според него цените за гражданите може да се скочат драстично, ако след 1 януари миксът за регулирания пазар бъде съставен предимно от АЕЦ "Козлодуй". 

"След 1 януари 2022 г. цените за битовите потребители могат да останат подобни на сегашните, или увеличението да бъде минимално. В ценообразуването в момента влиза ток от американските централи, който е много скъп, от ТЕЦ "Марица Изток", който също не е евтин, най-евтино би било да се калкулира основно доставка от АЕЦ "Козлодуй", каза Явор Куюмджиев. 

Експертът добави, че е несериозно предложението за ограничаване на износа. 

"Това означава груба манипулация на пазара. Това ще се случи, ако излезем от ЕС. Що се отнася до бизнеса, има решение на ЕК да не се нарушават принципите на пазара, да се отменят такси, да намаляват акцизи, но на никой няма да бъде позволено да пипне пазара", обясни бившият зам.-министър на икономиката и енергетиката. 

"Той призова за по-добра координация между КЕВР, НЕК, Министерството на енергетика и търговците на ток, за да се стопира електричеството на по-разумни граници от сегашните цени. Трябва да има хора, които да искат и да могат да го направят, но не виждам такива", подчерта енергийният експерт.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК