Служители на търговски обекти чакат с часове да се тестват за Ковид-19

Здравните власти съобщиха, че сертификатът за преболедуване ще бъде удължен на една година

21.10.2021 | 13:40 Редактор: Жаклина Иванова

За първи път от началото на пандемията и в разгара на четвъртата вълна - влезе в сила "зеленият сертификат". Здравните власти съобщиха, че сертификатът за преболедуване ще бъде удължен на една година още в рамките на днешния ден.

Дълги опашки от сутринта и пред един от големите столични молове. Работещите, които не са ваксинирани, се наредиха пред мобилния пункт за бързи антигенни тестове.

"Най-крутата мярка, която може да се вземе, е неплатен отпуск.  Никой не може да бъде уволнен, само защото не е представил "зелен сертификат". Това, което виждам, е хаос и силно притеснение от страна на всички", заяви адвокатът по медицинско право Мария Петрова.

В същото време собственици и служители на заведения и молове готвят протести заради въвеждането на "зеления сертификат".

Българската ритейл асоциация, която обединява над 100 представители на търговията на дребно у нас, иска гратисен период, за да реорганизира дейността си и настоява държавата да обезщети бизнеса.

"Очакваме много сериозен спад в трафика, респективно и в оборота. Искаме да знаем какво ще се случи с нашите служители и нашите фирми. Искаме компенсации за майките, които от днес остават вкъщи да си гледат децата, които учат онлайн. Искаме да продължи мярката "Запази ме", защото ще имам магазини, в които ще трябва да пуснем хората в неплатен отпуск", посочи  зам.-председател на БРА Аксиния Баева.

Според търговците "зелените сертификати" трябва да се изискват навсякъде, независимо от размера на магазина или бранша. Между 10 и 15% от търговците на дребно в България вече са фалирали. От началото на епидемичните мерки спадът в оборотите на магазините с обекти извън търговски центрове е 40%, а на тези, които имат магазини само там, е 100%.

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Илиана
преди 2 години
Аз работя в Германия. Тук не искат сертификати. Дори при личния лекар човек може да отиде без сертификат или тест. Само ако човек отива при специалист, тогава му искат сертификат или тест. също го правите сложно, само защото запада го иска. В България управляващите нямат ли собствени мнение???!!! Престанете да слушате хора, които въобще не се интересуват от българите. Сигнализирай за неуместен коментар