Омбудсманът поиска веднага безплатни антигенни тестове и сертификат за антитела

Диана Ковачева изпрати препоръки до здравния и социалния министър във връзка с новите мерки

20.10.2021 | 21:25 Редактор: Искра Ангелова
Омбудсманът поиска веднага безплатни антигенни тестове и сертификат за антитела

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръки до здравния и социалния министър във връзка с новите мерки за борба срещу разпространението на коронавируса и правата на гражданите.

В препоръката до министър д-р Стойчо Кацаров тя поиска да бъде регламентирана възможност, освен с цифров Ковид сертификат на ЕС за преболедуване, гражданите да могат да доказват, че са прекарали заболяването и въз основа на серологично изследване за антитела срещу SARS-CoV-2, активно неутрализиращи вируса или друг научно валидиран метод, в това число изследването на T-клетъчен имунитет.

Диана Ковачева настоя от влизането в сила на заповедта да бъде създадена организация за гарантиран достъп на гражданите до безплатни бързи антигенни тестове и издаването на "зелен сертификат", включително - да бъдат регламентирани облекчения за хората с медицински противопоказания за ваксинация, работещи в обекти, за които е въведено задължително изискване за персонала за "зелен сертификат". Например - посочените в заповедта лечебни и социални заведения.

Общественият защитник иска още да бъде надлежно информирана за формата и реда за издаване сертификати на преболедувалите лица, при които заболяването е установено с бърз антигенен тест.

Повод за поредната препоръка на омбудсмана е общественото недоволство и ежедневните жалби на граждани, които са преболедували Ковид-19, но заболяването им не е било регистрирано, защото е протекло безсимптомното. При следващо лабораторно изследване обаче, при тях е установено високо ниво на специфични антитела към коронавируса - SARS-CoV-2 и/или наличие на Т-клетъчен имунитет срещу Ковид-19.

Доц. Ковачева подчертава, че тези граждани, съгласно препоръките на лекуващите им лекари, разполагат с имунна защита срещу вируса и за тях е противопоказно да се ваксинират. Именно поради тази причина, те не могат да получат документ за преболедуване и да ползват произтичащите от него права. А след влизането в сила на заповед на заповедта, проблемът за тях се задълбочава.

"Наясно съм с изискванията на приетия Регламент (ЕС) 2021/953 на Европейския парламент и на Съвета от 14 юни 2021г. относно рамката за издаването, проверката и приемането на оперативно съвместими сертификати за ваксинация срещу, направено изследване за преболедуване на Ковид-19 (Цифров Ковид сертификат на ЕС) с цел улесняване на свободното движение по време на пандемията от Ковид-19. Важно е да се отбележи и че според Европейската комисия държавите членки от Европейския съюз сами определят за какво да се използват сертификатите за Ковид-19, както и че няма изрично въведена забрана страните да регламентират и други възможности за вътрешни цели", пише Диана Ковачева.

Тя смята, че с въвеждането на новата заповед, за да не се допуска неравнопоставеност и нарушаване на правата на голяма част от преболедувалите Ковид-19 лица, е наложително да бъде обсъдена и регламентирана възможност, когато преболедуването е установено със серологично изследване за антитела, активно неутрализиращи срещу SARS-CoV-2 или друг научно валидиран метод, тези лица да ползват същите права, както притежаващите Цифров Ковид сертификат на ЕС за преболедуване, който да важи за определен срок на територията на страната ни.

"Бих искала да обърна внимание и върху правата на граждани, които поради медицински противопоказания, удостоверени със съответен медицински документ е противопоказно да се ваксинират и съответно единственият начин да запазят работата си, ако работят в сфера, за която се изисква наличието на "зелен сертификат", е през ден да си правят антигенни тестове, или през два дни – PCR тестове", отбелязва още общественият защитник.

Тя е категорична, че бързите антигенни тестове трябва да са достъпни и безплатни, което предполага и наличието на достатъчен брой пунктове и тестове, за да не се допуска образуване на опашки, струпване на хора и възможност за предаване на заразата.

"Не на последно място, бих искала да обърна внимание, че в другите страни от ЕС, където са въведени подобни мерки, те са обявени много по-рано, за да имат време хората да се подготвят, докато у нас на практика разполагат с 2 дни – време, крайно недостатъчно за ваксиниране със завършен курс на ваксинация и валидиране на сертификат", допълва още омбудсманът.

Във втора препоръка до здравния и до социалния министър Гълъб Донев, Ковачева подчертава, че граждани сезират институцията на омбудсмана заради липсата на яснота какъв ще бъде статута на хората, които няма да бъдат допускани до работните си места, защото нямат сертификат и дали ще получават трудовото си възнаграждение за периода, в който не изпълняват служебните си задължения.

"В т.29 от Заповед РД-01-856/19.10.2021 г., например, изрично се разпорежда на "работодателите в лечебните заведения за болнична помощ, комплексните онкологични центрове, диализните центрове, хосписите и домовете за възрастни хора да организират работния процес, като допускат до работа само служители с валидни документи за ваксинация, преболедуване или изследване по смисъла на Заповед № РД-01-733 от 27.08.2021 г. на министъра на здравеопазването", пише общественият защитник.

Диана Ковачева посочва, че с издаването на заповедта, в рамките на по-малко от 48 часа гражданите са поставени в условия да не могат да изпълняват трудовите си задължения и търсят подкрепа, и решения.

Според омбудсмана тази разпоредба вместо да реши настоящите проблеми, поражда множество въпроси, на които хората настояват да получат отговори:

1. Защо здравните власти въвеждат "зелен сертификат" от полунощ в четвъртък – 21 октомври, със заповед от 19.10.2021 г. т.е. по-малко от 48 часа, след обявяването ѝ;

2. Какви мерки ще се предприемат от работодателите при невъзможност от страна на работещите, на този етап в лечебните заведения за болнична помощ, комплексните онкологични центрове, диализните центрове, хосписите и домовете за възрастни хора, а и всички работещи, засегнати от Заповедта, да изпълнят изискванията към тях;

3. Как ще бъде решен въпросът с недопускането на тези работници до работното им място:

- ще бъдат ли санкционирани хората, които не отговарят на посочените изисквания за "зелен сертификат";

- ще бъдат предвидени компенсации за времето, в което не могат да полагат труд, поради издадената заповед;

- как ще бъде разглеждано от работодателите, например времето от завършването на ваксинационния курс до валидирането на сертификата, което е 14 дни – като неплатен годишен отпуск, временна неработоспособност или самоотлъчка от работа;

4. Как ще бъде решен въпросът с наложените със "зелен сертификат" забрани за хората, които по медицински причини не могат да се ваксинират;

5. Има ли готовност да бъдат предоставени безплатни антигенни тестове на всички работодатели с влизането в сила на заповедта.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК