Българите се втурнаха да се ваксинират, огромен интерес към препарата на Janssen

Пред имунизационните центрове се извиха опашки от рано сутринта

20.10.2021 | 13:40 Редактор: Тодор Петров

Засилен интерес и опашки пред ваксинационни пунктове в столицата и в страната часове преди влизането в сила на "зеления сертификат". 

От утре влиза в сила новата заповед на здравния министър, съгласно която за посещение на всички обществени закрити места, с изключение на аптеки, банки и хранителни магазини, ще се допускат само ваксинирани, преболедували или хора с отрицателен тест. 

От рано сутринта пред ваксинационния център на болница "Света Анна" се извиха опашки от желаещи за ваксинация. 

"Заради сертификата, ще ми трябва за навсякъде - фитнеси, молове... Вече се налага, работата ми го изисква. Имаше страх, имаше много неща, но вече виждам, че трябва да се ваксинираме масово. За да имам достъп до всички места", споделят хора на опашката за ваксинация.

От болницата казват, че много отдавна не са виждали такава много желаещи за ваксинация. Ръководството на "Света Анна" активира втори ваксинационен екип. Към момента през пункта са минали над 100 човека. Най-голям е интересът към еднодозовата ваксина на Janssen.

Вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова призова за разум и отговорно поведение, защото здравната система е сериозно застрашена заради четвъртата вълна на коронавируса.

"Много е важно да осъзнаем, че всички сме в обща беда и трябва да проявим максимална съпричастност и разбиране", подчерта тя в "България сутрин".

Нарастват и гласовете на хората, които не oдобряват новата заповед и се противопоставят на "зеления сертификат". Според конституционалисти е възможно недоволни от мерките да съдят страната ни в Страсбург за нарушаване на свободното право. 

"И другите държави са въвели такъв код за влизане на определени места, на които се събират определени хора, но подготовката затова е започнала в средата на юли. Днес въвеждаме правила, след като гражданите ще имат по-малко от 48 часа, за да се подготвят", посочи преподавателят по конституционно право в СУ доц. Наталия Киселова.

Здравните власти вече предупредиха, че ако до няколко седмици новите мерки не дадат ефект, ще бъде въведен пълен локдаун в страната. 

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
10 rate up comment rate down comment 3
Цветана
преди 2 години
Я си завре те зеления сертификат, там където слънце не огрява. От както е започнал този вирус и медицината се обърка. Правят всичко наопаки. ***. Сигнализирай за неуместен коментар
1
9 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години