Изграждат у нас най-модерната фабрика за силициев пясък в Европа

"Каолин" АД има общо 8 завода в България, като основните са в Каолиново, Ветово и Дулово

19.10.2021 | 22:55 Редактор: Здравко Черкезов
Изграждат у нас най-модерната фабрика за силициев пясък в Европа

Възнамеряваме в Дулово да изградим най-модерния и ефективен завод за силициев пясък в Европа, а може би и в и целия свят. Очакваме да инвестираме около 80 млн. евро и да създадем между 220 и 250 работни места в региона. Надяваме се, че с това ще привлечем и последващи инвестиции в региона.

Това каза Волф Харлфингер, главен изпълнителен директор на "Каолин" ЕАД и член на управителния съвет на Германо-Българска индустриално-търговска камара, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

"Каолин" АД има общо 8 завода в България, като основните са в Каолиново, Ветово и Дулово. Те произвежда каолин, който се ползва главно в керамичната индустрия, силициев пясък, използван в производството на стъкло. Дружеството има 1000 служители в България, като половината от продукцията се продава на бизнеси в страната, а останалите 50% се изнася в Турция, Гърция, Румъния, Италия. 

Дружеството е част от Кварцверке Груп ГмбХ и допринася с между 20 и 25% от общия оборот на германиския холдинг.  Общата инвестиция на групата в България до момента е малко под 100 млн. евро, каза Харлфингер. 

Освен новия завод, "Каолин" ще инвестира и в изграждането на нов соларен парк край Ветово, като целта е заводът там да спре да използва електроенергия от изкопаеми суровини за производството си. "Ако този проект в България бъде успешен, ще го повторим и в други заводи в България".

Четете повече по темата в BloombergTV.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК