Въвеждането на "зеления сертификат" нарушава Конституцията?

Доц. Наталия Киселова: Лабораториите ще се превърнат в развъдници за заразяване

19.10.2021 | 21:21 Редактор: Здравко Черкезов

Здравните власти в България въвеждат "зелен сертификат" от полунощ в четвъртък (21 октомври). Нарушени ли са конституционните права на българските граждани?

"И други държави са въвели подобен код за влизане на определени места, но подготовката за това е започнала в средата на юли. Ние днес въвеждаме правила, след което гражданите ще имат по-малко от 48 часа, за да се подготвят", изтъкна преподавателят по конституционно право в Софийския университет доц. Наталия Киселова пред "Денят ON AIR".

Според нея е трябвало много повече време и ресурс на гражданите, за да проверят дали имат антитела. Очакванията ѝ са лабораториите да се превърнат в развъдници за заразяване.

"Закъсняха много здравните власти, това трябваше да се случи в края на юли, началото на август", категорична бе доц. Киселова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Конституционалистът смята, че подходът на Министерството на здравеопазването е грешен. По думите ѝ не е изключенo несъгласен гражданин да се пробва и да осъди България.

"Науката е достатъчно напреднала и тя трябваше да ни помогне, а не да разчитаме на врачки, алкохол или други нестандартни методи за лечение. Има редица начини да се стимулират гражданите, но това трябва да става по добрия начин, а не с принуда и финансови санкции", подчерта доц. Киселова.

Избори 2 в 1

"Явяването ще е еднократно в СИК. Поради това, че ще гласуваме за два избора, ще има забавяне, ще има и изнервени избиратели. Към изборния ден няма да е по-розова ситуацията със заболеваемостта. Избирателите трябва да са премислили дали да гласуват за двата избора или само за един, преди да отидат до урните", обясни преподавателят по конституционно право.

Доц. Киселова прогнозира по-висока избирателна активност, но според нея е рано да се каже дали победа от 1-ви тур е възможна.

Казусът с двойното гражданство на Кирил Петков

Според доц. Киселова, Кирил Петков е бил в нарушение на Конституцията към 11 май, когато Радев назначи първото служебно правителство. 

"Документите, които Петков е представил пред КС, показват, че е престанал да бъде гражданин на Канада на 20 август. В този смисъл е бил с двойно гражданство", обясни тя.

"Не е достатъчно да кажеш, че не се чувстваш. Необходимо е действие на съответната държава, в случая Канада", поясни гостът в студиото. 

Това не означава обаче, че актовете му отпадат – всеки един ще се гледа поотделно, стана ясно още от думите на доц. Киселова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 1
Сертификатът
преди 2 години
ви е *** и незаконен! Едно ООД ще ми издава документ и ще ми взима по 10 кинта за тест през 2 дни, за да удостоверявам че съм здрав и за да мога да работя! Бо*луци! Със съдействието на престъпника Кацаров и подобният нему Радев!!! И ако поискаш да отидеш на борсата, по кой член трябва да го направиш, след като не искаш да пълниш гушата на частната лаборатория и не желаеш да бъдеш лабораторен плъх?! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 2
оставки
преди 2 години
В Европа, г-н министър, не чакат заболеваемост 750 на 100 хил. души, за да вземат някакви мерки! Този зелен сертификат няма да спре по никакъв начин пандемичната вълна! Има си противоепидемични мерки и те трябва да се прилагат и спазват навреме! А който не иска да ги спазва има си начини за принуда глоби, МВР, и т.н. Вие, заедно с просветния министър не наложихте навреме мерките, разписани в предварителните протоколи. Така не правят в Европа! В Германия, например, при 100 на 100 хил., училищ Сигнализирай за неуместен коментар