Цените на стоките от първа необходимост растат, поскъпнаха хлябът, бирата и олиото

Инфлацията достига почти 5% към септември

18.10.2021 | 18:32 Редактор: Жаклина Иванова

Инфлацията достига почти 5% към септември, показват данните на Националния статистически институт. През септември цените са се увеличили спрямо август с 0,4%, но за последната година процентът е 4,8. Очаква се ръстът да продължи заради сериозното поскъпване при природния газ, тока и горивата. Поскъпване има и при хляба, бирата, сиренето, рибата и олиото.

Златка Цанева продава риба повече от 20 години. Признава, че за последните два месеца цената се е увеличила значително.

"Цената на рибата се качи доста, средно 30 – 40%. Защото разходите станаха по-големи", обясни тя.

А заради високите цени, клиентите купуват все по-малко стоки.

"Всичко се увеличава, всичко. С минимални пенсии сме. Представете си как ни се отразява, как ще изкараме зимата?", сподели пенсионерът Тодорка Обретенова.

Търговците вече отчитат спад в продажбите си. С намаляването на оборотите и високите сметки за отопление, прогнозират, че предстоят масови фалити.

"Клиентите естествено, че забелязват, защото почти на цялата риба се вдигнаха цените. Започнаха да си правят сметка. Сега идва и зимният период и клиентите просто намаляха. Не знам търговците докога ще издържат", добави Златна Цанева.

Според експертите, ако цените на стоки и услуги продължават да се увеличават, ще се стигне и до обедняване на населението.

"Ако този темп на инфлацията се запази още месеци напред, както изглежда, че ще се случи тази зима, то вече говорим за ранно обедняване, тъй като тя вече е надхвърлила ръста на доходите", посочи икономистът Адриян Николов.

Мнението на икономистите е, че увеличение на минималната работна заплата няма да подобри особено начина на живот на хората.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК