БАЗ и СЗБ на протест срещу цените на тока, настояват за компенсации

Да кажем на властта какво мислим за бездействието ѝ, призовават ресторантьорите

18.10.2021 | 12:26 Редактор: Тодор Петров
БАЗ и СЗБ на протест срещу цените на тока, настояват за компенсации

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България се присъединяват към общонационалния протест на работодателските организации и синдикатите срещу цените на тока в България.

"В 12 часа на 19 октомври всички заедно ще излезем пред сградата на Министерския съвет, за да кажем на властта какво мислим за бездействието ѝ. Сегашните равнища на цените на електроенергията за небитови потребители са непосилни за повечето предприятия. Те са три пъти по-високи от прогнозните на КЕВР и четири пъти по-високи от миналогодишните. Не се е случвал никога дори и близък до този ръст", се казва в позицията на БАЗ и СЗБ.

"Над 600 000 небитови абоната са подложени на ценови шок - не са само големите и средните промишлените предприятия, а и малкият бизнес. Това са и болници, училища, детски ясли и градини, ВиК дружества, театри, музеи и други културни институции, държавни и общински ведомства и предприятия и други потребители, всички небитови потребители на електроенергията", изтъкват двете организации.

Според тях това води до неплатежоспособност на предприятията, инфлация и обедняване. В тази кризисна ситуация не били предприети никакви мерки за компенсиране на предприятията.

БАЗ и СЗБ настояват за компенсация от поне 75% от разликата между прогнозната цена на КЕВР (119 лева за мегаватчас) и реалната цена за небитови потребители (около 400 лева през последните дни).

"Настояваме за промяна на мярката 60/40 до работеща такава и за сектор ресторантьорство и хотелиерство. Ще се направи опит нашият протест да бъде изопачен. Протестът не е политически! Борим се за бизнеса си и за хората, които хранят семействата си чрез него", завършват ресторантьорите.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК