Кацаров: Без вечерен час и тотален локдаун на този етап

Най-късно утре ще бъдат уточнени допълнителните противоепидемични мерки

18.10.2021 | 12:05 Редактор: Тодор Петров
Кацаров: Без вечерен час и тотален локдаун на този етап

На този етап вечерен час и тотален локдаун не се налагат. До края на деня или най-късно утре ще бъдат уточнени допълнителните противоепидемични мерки в страната.

Това заяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Този следобед той ще се срещне с експертния съвет към Министерството на здравеопазването, с директори на болници и РЗИ-та.

"Ситуацията е много сериозна, много напрегната и нарастващият брой на случаите със заразени с Ковид-19, и нарастващият брой на заетите легла, и то интензивни легла, налагат да се предприемат допълнителни ограничителни мерки. Това нямаше да се случи, ако бяхме използвали лятото да се ваксинираме", заяви министър Кацаров пред националната телевизия.

Предложените мерки бяха обявени в петък в доклад на държавния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Предлага се или "зеленият сертификат" да се превърне в пропуск за различни мероприятия, и максимално да бъдат пощадени бизнесите, или да се въведат ограничения в капацитета до 30% на различни събития.

При по-строгия сценарий се предлага и затваряне на заведенията, а учениците да учат онлайн при 750 заразени на 100 хиляди души. Преценката за това ще бъде на местно нищо.

"Ако в плана сме заложили като съответствие определен брой заразени хора и определен брой хора в болниците, живият живот показва разлики. Затова се преценява индивидуално ситуацията", посочи Кацаров.

Според здравния министър капацитетът на софийските болници не е изчерпан, а ставало дума за проблем с координацията. Кацаров уточни, че на този етап няма предложение за въвеждане на зелен сертификат в училищата.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Само да не ни забранят да пътуваме... Сигнализирай за неуместен коментар