Илияна Йотова: Спасението в тежките дни на пандемия е в културата

"Изкуството, книгите ще ни помогнат в кризата", заяви вицепрезидентът

18.10.2021 | 09:47 Редактор: Тодор Петров
Илияна Йотова: Спасението в тежките дни на пандемия е в културата

"В тежките дни на пандемията, с ограничени контакти и тревога за здравето, спасението ни е в културата. Хората са жадни да се докоснат до културата и изкуството, да видят и чуят нещо ново. Културата, изкуството, книгите ще ни помогнат в кризата", заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на честването на 30-годишнината на Френския институт в България.

Тя благодари на ръководството и екипа на института за сътрудничеството. 

"Проучихме обстойно опита на Френския институт, когато изготвяхме с екипа ми концепцията за Български културен институт. България заслужава да има такава институция, която да разпространява влиянието ѝ по света, да бъде естествено място за сънародниците ни зад граница", посочи вицепрезидентът.

Йотова изрази надежда следващо редовно правителство и парламент да придвижат въпроса напред, съобщиха от пресцентъра на президентството.

В приветствието си, през погледа на своето развитие, Илияна Йотова направи кратък преглед на историята на Френския институт в България. 

"Това са 30-те години на най-новата българска история. Преди 30 години моето поколение, току-що излязло от университета, гледаше напред с мечти и желание да види и попие от новото – първия досег с новите книги, с виниловите плочи, френското кино, срещите с общественици, които разкриваха необятния свят на френската култура, дискусиите по голямата тема за бъдещето на ЕС", разказа вицепрезидентът.

Снимка: Президентството

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
babaqga
преди 2 години
Уникални, ненадминати *** са фашистите! Раздадоха пари на фолк тъпащини, безперспективни галерии и различни отживели групи, като останалити ни отказаха средства с откровенни лъжи! Да добавя също катастрофата, че никоя от спечелилите субсидии секта не третира културна теория или работеща методика. По времето на Хитлер переизобилстват фолклорни глупости и имаператива "култус" като също като тези бездарници. Ако някой застреля Кьовеши корупцията ще се свие драстично. Сигнализирай за неуместен коментар