Министър Кацаров свиква извънредно заседание за новите Ковид мерки

Ще бъдат обсъдени направените предложения от главния държавен здравен инспектор

18.10.2021 | 07:03 Редактор: Жаклина Иванова
Министър Кацаров свиква извънредно заседание за новите Ковид мерки

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров свиква днес извънредно заседание на разширен състав на експертния съвет по епидемиология. Ще бъдат обсъдени направените предложения от главния държавен здравен инспектор относно Ковид мерките.

В доклада на доц. Ангел Кунчев са обосновани две алтернативни предложения за противоепидемични мерки - въвеждане на "зелен сертификат" за ваксиниране, преболедуване или изследване с PCR, или антигенен тест за достъп до обекти с обществено предназначение.

Ако не се възприеме въвеждането на "зелен сертификат", да се определят допълнителни ограничения в капацитета и прекратяване на определени дейности.

Отделно от общите мерки, в доклада се предлагат конкретни мерки в сферата на образованието. Носенето на маски да стане задължително за целия педагогически и непедагогически персонал и за децата от 5 клас нагоре по време на престоя им в учебните заведения.

Преустановяване на колективните извънкласни дейности с цел ограничаване на смесването на деца от различни паралелки, а спортните дейности да се провеждат само на открито.

На ниво община - при достигане на 14-дневна заболеваемост над 500 на 100 000 население да се въвежда онлайн обучение по график и недопускане на повече от 50% от паралелките в присъствено обучение. А при над 750 заразени на 100 000 души население да се преустанови изцяло присъственото обучение.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
2 rate up comment rate down comment 1
Искам мерки!
преди 2 години
Така, под предлог, че се съвещава, ще добута в бездействие до заветния ноември. Българският политик не познава думата " отговорност". Тя отдавна е заменена със...съвещаваме се, прехвърляме отговорност и т.н Г-н Министър, местата в болниците свършиха! Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
Sss
преди 2 години
AMA na tebe ti e dobre vzemash si Zaplatata lejii6 si v ofisa I reshava6 sadbite na balgarskiq narod .......da ne raboti da puknete gadove mrasni Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 2 години
да се ваксинираме e все едно да си опрем пистолет в главата и играем на руска ролетка Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 2
stanilordw
преди 2 години
Щом най-великия тенисист на всички времена не се ваксинира - значи има защо. Сигнализирай за неуместен коментар