Министър Денков с важно уточнение за учениците в началните класове

80% от учебните заведения нямат проблеми с финансирането, заради по-високите цени на тока и газа

17.10.2021 | 19:10 Редактор: Елеонора Танева

Министърът на образованието Николай Денков настоява антиковид мерките да не са еднакви за всички учебни заведения в страната, а да са индивидуални.

"Решенията за училищната мрежа и за детските градини не трябва да се правят на областно ниво, защото това води до огромна разлика. Най-големите проблеми са в малките градове, а те се оказват най-малко засегнати от заболеваемостта", подчерта Денков.

Индивидуалният подход спрямо ситуацията и действащите мерки подкрепи и директорът на 119-о училище Деян Стаматов. 

"Децентрализираният подход е най-удачен. Там където има висок процент на отсъстващи ученици от училищата, може да се вземе решение за съответния випуск. Според мен цялото училище не трябва да излиза в онлайн формат на обучение, 1-4 клас категорично трябва да учат присъствено, освен когато има Ковид-19 в даден клас", коментира Стаматов.

80% от учебните заведения нямат проблеми с финансирането заради Ковид-19 и по-високите цени на тока и газа, заяви просветният министър. 

"Истината, че цените на дезинфектантите сериозно се повишиха, очакванията за тока и парно също будят притеснение, но до края на календарната година едва ли ще се отразят на училищния бюджет", заяви директорът на 119-о училище в София.

Стаматов отбеляза, че желанието на учениците е да се обучават присъствено, а не дистанционно. Въпреки високия процент имунизирани учители, част от тях все още се притесняват за здравето си. 

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК