Военните окръжия вече набират кандидати за доброволния резерв, има интерес

Военната служба у нас ще започне от 10 януари догодина

17.10.2021 | 13:43 Редактор: Здравко Черкезов

Доброволната военна служба у нас започва от 10 януари догодина. Всички Военни окръжия в страната вече набират кандидати за доброволния резерв. Във Военното окръжие във Велико Търново документи вече са подали 21 младежи.

28-годишният Веско Мънков от Сухиндол е един от желаещите да преминат военното обучение. Той е докторант по "Икономика и управление на индустрията" и в момента работи като професионален домоуправител. 

"Имах желание за военно обучение от дълги години. В момента начинът, по който Министерството на отбраната предлага като вариант – военна служба в доброволния резерв, е разширен вариант на военно обучение", сподели Веско.

Военното обучени продължава шест месеца. Кандидатите не трябва да са по-възрастни от 40 години, с минимум основно образование и да не са осъждани. 

"Със заповедта за срочна служба в доброволния резерв са обявени 150 места, от които 120 за Военния университет и 30 за Факултет "Артилерия, ПВО и КИС" в Шумен. От наша страна, Военно окръжие – Велико Търново е успяло да набере към момента 21 кандидата, от които 14 момчета и 7 момичета", посочи началникът на окръжието подп. Веселин Тинков.

"Те ще бъдат назначавани на войнишки длъжности, вече има отпуснати такива, ще получават заплати и осигуровки и най-важното – в края на тяхното обучение ще им бъдат предлагани места в Българската армия", обясни началникът на НБУ "Васил Левски" ген. Иван Маламов.

Стартирането на процедурата по първия прием на български граждани за служба в доброволния резерв стана възможна след приетите законови промени от 44-тото Народно събрание. Кампанията по набирането на кандидати ще продължи и догодина.

Вижте повече в репортажа на Димитър Върбанов и Кристиян Минков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК