Вълчев, ИТН: Имаме основа за разговори и общи принципи с "Продължаваме промяната"

"Няма да преговаряме с "архитектите" на порочната система", посочи Ивайло Вълчев

15.10.2021 | 22:05 Редактор: Жаклина Иванова

Старт на предизборната кампания. Какви са условията на "Има такъв народ", за да участва в коалиция?

"Всеки българин по света трябва да може да гласува и да го прави лесно, без ограничения. Това условие е важно. Ще се радваме да има хора от другите политически сили, които да разсъждават като нас. В 21 век виждаме борба и мнения за това колко е хубаво да има само хартиени бюлетини. Времето, в което живеем, ни дава възможности да се случи едно защитено и сигурно гласуване по електронен път", посочи Ивайло Вълчев от ИТН в студиото на "Денят ON AIR".

Събеседникът изтъкна, че "червените линии" на партията не са се променили, както и че от ИТН няма как да влизат в разговори с тези партии, които олицетворяват системата като нефункционираща и порочна.

"Няма как да влезем в разговори с "архитектите" на тази система.  Нямаме общо с ГЕРБ и ДПС относно принципите как да се строи една нова система, която да функционира в полза на хората, а не да обслужва части интереси. Не мислим, че имаме какво да си кажем с ДПС и ГЕРБ", коментира още той.

А в лицето на БСП, от ИТН са видели партия, която е готова да отстъпи от собствени принципи, които е поставила, за да бъде кооперативна и да прояви разбиране по много от проблемите.

"Бяхме изненадани по време на разговорите с БСП в този парламент, тогава когато ние бяхме наред да предложим правителство. Може би има на каква основа да стъпим и за едни бъдещи разговори", уточни Вълчев.

"Основа за разговори и общи принципи с "Продължаваме промяната" имаме. Зад красивите думи на Петков и Василев не съм видял срок и отговорник. Те изповядват идеи, които са много близки до нашите", каза събеседникът пред Bulgaria ON AIR.

А относно казуса с Кирил Петков и двойното му гражданство, Вълчев уточни, че няма как отговорността на един човек да бъде пренесена върху цяла партия.

"Отговорността е персонална. Ако една организация застане с тежестта на своето ръководство зад някого, който е сгрешил, тогава е друго", заяви той. И добави, че според него, ако президентът Радев е имал подобна информация, не би взел това решение.

Вълчев изтъкна, че нямат свой кандидат за президент, тъй като в Радев виждат човек, който на поста си, върши това, за което е избран.

"В едни важни за държавата моменти той взе страна на идеи, които ние смятаме за правилни. Взе страната на хората, които бяха на площада. Тогава там първи се показаха несъгласните, различните, а той застана на тяхна страна", добави събеседникът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК