"Булгаргаз" иска ново шоково поскъпване на газа, пореден удар по потребителите

От началото на годината цената му се е увеличила с 250%

14.10.2021 | 18:40 Редактор: Искра Ангелова

"Булгаргаз" иска ново увеличение на природния газ от ноември - с още 32%. Дали то ще бъде одобрено от енергийния регулатор, ще стане ясно в края на месеца. В същото време бизнесът поиска спешни решения от служебния кабинет заради рекордните цени на тока. 

Предложението за ново увеличение идва на фона на едногодишен ръст на цената на природния газ. А цифрите показват, че ако поисканот увеличение бъде одобрено - за последните десет месеца цената ще се е покачила със 100 лева за мегаватчас. През януари е струвал малко над 26 лева, през септември вече достига почти 70 лева. 

 

А от 1 октомври след шоковото поскъпване с 36% цената на мегаватчас достигна до почти 95 лева. Общо от началото на годината се оказва, че увеличението на цената на природния газ у нас е 250%. "Булгаргаз" ще трябва да защити поисканото увеличение пред Енергийни регулатор и едва тогава ще има решение, обясниха за Bulgaira ON AIR от КЕВР. 

По-високата цена на газа може да доведе до лавинообразно поскъпване на тока и парното за битовите потребители. В същото време бизнесът поиска от властта мерки заради високите цени на индустриалния ток. 

Бизнесът поиска да сключва двустранни договори с АЕЦ и НЕК. 

"При нас моделът е много сбъркан, това е причината да настояваме, както има регулиран пазар", заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

А в отговор последваха нови мерки от властта, но без законодателни промени. 

"До края на следващата седмица работни групи от трите министерства, заедно с екипите на работодателските организации, да изготвим текстове, които да са свързани с промяна на цените по отношение на договореностите между краен потребител и производител", коментира служебният министър на икономиката Даниела Везиева.

И ако тези мерки донякъде ще овладеят покачването на цените на стоките, се задава нов удар по джоба на битовите потребители. "Булгаргаз" поиска ново увеличение на природния газ. Това отново може да повиши цените на стоките за домакинствата и да доведе до увеличение на сметките за парно и ток.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК