Кабинетът иска въглищните централи у нас да работят поне още 17 години?

Предложението е направено в приетия от служебния кабинет "План за възстановяване и устойчивост"

14.10.2021 | 19:05 Редактор: Искра Ангелова

Служебният кабинет ще поиска удължаване на работата на въглищните централи у нас поне в следващите 17 години. Предложението е направено в приетия от служебния кабинет "План за възстановяване и устойчивост". Актуализираната версия на документа ще бъде представена утре и на европейските институции.

След създалото се напрежение сред миньорите и работещите в ТЕЦ-ове, държавата ще търси варианти за алтернативна заетост чрез Плана за развитие. Служебният кабинет ще предложи на Европа два варианта за отлагане на затварянето на тези централи.

"Датата е индикативна, но ние трябва да се борим за 2040 на база на техническия сценарий, който ще бъде изготвен", каза вицепремиерът Атанас Пеканов.

"Да не плашим хората, защото включително вчера хората бяха отпред – аз нямам нищо против да ми озвучават кабинета всеки ден. Хубави песни пускат. Но все пак, когато хората имат необходимост от яснота и перспектива за тяхното професионално развитие – не е хубаво да им създаваме условие, да остават с впечатление че нещо крием от тях", коментира служебният министър-председател Стефан Янев.

А един от начините за запазване на препитанието е създаването на ново държавно предприятие. 

"Има достатъчно дейности, с които евентуално съкратени работници от въгледобивния сектор да могат да бъдат наети и да подпомогнат именно това да се случват такива важни инвестиции, които ще дойдат, благодарение на фунта за справедлив преход", допълни Пеканов.

Освен енергетиката, фокус в Плана имат и проекти свързани със здравеопазването, образованието, върховенството на закона и социалната сфера. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК