Социалист: Домакинствата и бизнесът са на колене, не знаят как да си плащат тока

"Търговци и производители имат свръхпечалби", подчерта Борислав Гуцанов от БСП

13.10.2021 | 21:35 Редактор: Жаклина Иванова

Лидерът на БСП Корнелия Нинова предлага фонд за бедните от печалбите на производителите и търговците на ток.

"Според нас това е изключително добро предложение. Фонд енергийна сигурност - тъй като в момента има свръхпечалби. Домакинствата и бизнесът са на колене - хората не знаят как да си плащат тока. От друга страна, търговци и производители имат свръхпечалби", посочи Борислав Гуцанов от БСП в студиото на "Денят ON AIR".

Той уточни, че не става въпрос само за държавни дружества, а и за частни.

"Не само на АЕЦ "Козлодуй" да му съберем всички пари и да направим Фонд енергийна сигурност, а частните дружества да продължат да печелят. Частните дружества няма да бъдат съгласни, но в Европа се прави", каза Гуцанов.

Социалистът обясни, че от БСП са предложили още четири мерки, които да бъдат свързани с "омекотяването на този удар" и с намаляването на ДДС-то.

"2013 година направихме референдум и събрахме над 700 000 подписа за строителство на АЕЦ "Белене". Тогава кой ли не ни убеждаваше, че България няма нужда от това", подчерта той.

"Двата блока от "Белене" стоят на площадката. И трябва само да се продължи строителството. Има закупено оборудване за 600 млн. евро. Оборудване за 200 млн. е на площадката, а останалото, което е за 400 млн., го няма", изтъкна Гуцанов пред Bulgaria ON AIR.

Според него едно от първите неща, които трябва да се направят, е да се стартира атомната енергетика - строежът на "Белене".

А за кризата със заседнали кораб край Камен бряг, социалистът уточни, че корабокрушението му олицетворява това на България.

"Вече близо 20 години нямаме морско спасяване. "Vera Su" е един емблематичен израз на безхаберие. "Vera Su" представлява опасност от гледна точка на екологията. Ако остане изтичане на торове в огромно количество,  означава замърсяване на природата, измиране на рибата", категоричен е събеседникът.

Гуцанов призова да се обърне внимание на морската индустрия.

"Трябва да имаме спешни законодателни промени в областта на морското корабоплаване, морския бизнес и съгласуване на различни институции, закони и разпоредби - кой какво прави по време на подобна авария", подчерта той. И добави, че България от много време няма морско спасяване.

Социалистът каза, че от партията са готови за преговори в следващия парламент в името на стабилност в държавата.

БСП ще бъде категорично преди "Продължаваме промяната", смята той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК