Политиците у нас - изненадани и невярващи за BG следата в Pandora Papers

Службите у нас ще разследват фактите, увери вътрешният министър

08.10.2021 | 17:40 Редактор: Елеонора Танева

Политическият отзвук у нас след разкритията от Pandora Papers продължават. След мащабно международно журналистическо разследване уличени се оказаха много българи, сред които и двама бивши политици. Президентът Румен Радев ще изиска информация от службите за сигурност за българите, чиито имена се посочват в разкритията.

С изненада държавният глава прие замесването в Pandora Papers на бившия външен министър Николай Младенов. Президентът очаква да изплуват още имена.

"Името на Николай Младенов в досиетата Pandora ме изненада. Службите са длъжни да предоставят информация и аз очаквам такава, явно ще излизат още много хора. Все пак правете разлика между хора от бизнеса и такива, които заемат държавни постове", заяви Радев.

Първото българско име на политик, което се появи в разследването на международния консорциум, беше на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски. Според данните бизнесменът има три офшорни дружества. От Движението обаче определиха информацията като "невярна".

"Какво има в Pandora Papers? Това, което чух, което представи г-н Пеевски пред медиите, е достатъчно ясно - декларирана фирма, която е собственост на други фирми, как да не е декларирана? Ние декларираме онова, което притежаваме като юридическо лице, а не съдържанието на юридическите лица", коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

А службите у нас ще разследват фактите, увери вътрешният министър.

"За съжаление отново ще вървим след събитията, както в случая с прилагането на глобалния закон "Магнитски", но ще го направим. Всички работят по случая, защото недекларирането е работа както на службата за сигурност, така и на службата за обществен ред и сигурност", уточни служебният вътрешен министър Бойко Рашков.

След разкритията за Делян Пеевски Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество започна проверка на данните. От Националната агенция за приходите поискаха допълнителна информация от международния консорциум за всички български физически и юридически лица, които се срещат в Pandora Papers.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК