МЗ: При по-голям дял ваксинирани срещу Ковид-19 вирусът спира да мутира

Колкото повече хора са имунизирани, толкова повече намалява смъртността

28.09.2021 | 22:34 Редактор: Жаклина Иванова
МЗ: При по-голям дял ваксинирани срещу Ковид-19 вирусът спира да мутира

При по-голям дял ваксинирани срещу Ковид-19 вирусът спира да мутира. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Преболедувалите и от първичния вирус - Ухан и от т. нар. британски вариант на SARS-CoV-2 показват добра защита и срещу Делта.

Колкото повече хора са ваксинирани, толкова повече намалява смъртността. Делта вариантът е много по-инфекциозен.

При своята поява Алфа вариантът заразяваше два пъти и половина повече, отколкото изходния вариант от Ухан.  олямата разлика е в това, че става дума за мутации в повърхностния протеин, които променят способността на вируса да се свързва с антителата, образувани към предишен вариант. Спрямо Алфа варианта Делта не е твърде променен и има т. нар. кръстосан имунитет - до голяма степен преболедувалите и ваксинираните имат антитела, които, макар и не на 100%, свързват и неутрализират вируса.

При 95-96 на сто ефективност на ваксините срещу изходния вариант, срещу Делта тя е 88 на сто, което също е голям процент. Но, освен мутациите, трябва да се има предвид, че при Делта хората започват по-рано да заразяват.

Създава се 1000 пъти по-висок вирусен товар - у инфектирания се развива много високо число на вируса и той става заразен, още преди да са се появили симптомите. Това е и една от главните причини за бързото разпространение на Делта.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК