Трайков: Шок е да се повиши така цената на електроенергията

"Когато въпросът е да се дават пари преди избори, техниката винаги успява да се напасне", каза бившият министър на енергетиката

28.09.2021 | 21:40 Редактор: Жаклина Иванова

С втора актуализация служебният кабинет предлага да компенсира бизнеса за цената на тока.

"Това е добър вариант за този, който получава парите. За този, който плаща сметката - не толкова. Въпросът е към отговорността на правителството, което преразпределя парите на всички, и къде е най-ефективно да ги насочи", заяви бившият министър на енергетиката, икономиката и туризма Трайчо Трайков в предаването "Денят ON AIR".

"Когато въпросът е да се дават пари преди избори, техниката винаги успява да се напасне. Тук става дума за съществена сума. Това са около 1,200 млрд. лв. на година, което е около 1/4 от цялата стойност на енергийния пазар годишно", добави той.

По думите му подобно повишение на елемент на производството е шок.

"Шок е по такъв начин да се повиши цената на електроенергията, особено при тези производства, където това е по-значителна компонента", подчерта Трайков.

Бившият министър коментира, че тук идва времето и за уточняващите въпроси - дали това е само за българските компании или и за европейските.

"Ако всичко е част от един общ тренд, какъвто е случаят, ще бъде трудно да оправдаем тази държавна помощ", категоричен е събеседникът.

Трайков предупреди, че неясните точки в такъв механизъм са много. Той не изключи и възможността при променена конфигурация след изборите да се окаже, че не е възможно да е точно така.

"Такива шокове се случват не само с енергията. Всеки е в правото си да иска и да търси начини да защити интересите си. Голяма част от компаниите са в изключително сложна ситуация и никой не може да ги упрекне, че искат компенсации", подчерта бившият енергиен министър.

Той добави, че сред най-засегнатите са металургичните и металопреработващите предприятия. А до тази цена се е стигнало заради общата европейска тенденция към ръст, но все пак е имало несъвършенства на българския пазар, смята събеседникът.

"Това включва както елементи на регулаторната среда, така и злоупотреби. Няма логика защо е допусната ситуация, в която износът на огромно количество енергия се извършва по фиксирани и сравнително ниски цени по дългосрочни договори. А 80% от вътрешния пазар се товари с борсовата цена, каквато и да е тя, плюс комисионна", заяви още Трайков.

Според него енергийните дружества ще намерят аргументи, за да поискат ръстът в цената на тока за битовия потребител да бъде по-голям.

"Сега расте не само цената на енергията, но и на всичко. Крайната цена, която плаща всеки потребител, има енергийна и инфраструктурна компонента. Повиши се цената на металите, на горивата, на всички видове материали", коментира още той пред Bulgaria ON AIR.

И все пак експертът е категоричен - в България не може да се случи нищо по-различно от това в Европа.

"Всякакви активи балонизират. В България - поради липса на нормална борса. Това се случва с имотите", уточни Трайков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК