Желанието за имунизация расте - близо 250 бустерни дози са поставени вече у нас

Ваксинацията с трета доза се прави само по желание, но се препоръчва да се прилага при хора в рискови групи

28.09.2021 | 18:48 Редактор: Жаклина Иванова

Близо 250 бустерни дози са поставени вече у нас, показват данните в Националната здравно-информационна система. В столицата първи започнаха с поставянето ѝ във ВМА. А от днес вече и в "Александровска" болница и "Света Анна".

Още в първите часове на работния ден във ваксинационния пункт на окръжна болница "Света Анна" в София с трета бустерна доза бяха ваксинирани 10 души.

"Трета доза ваксина могат да си поставят лица над 18 години като от втората доза трябва да са минали поне 180 дни. Ваксинират се само с Pfizer в момента. Ваксинираме всеки, който има желание. От сутринта сме ваксинирали 10 души, 5 от тях са персонал на болницата", обясни д-р Юлия Кючукова от ваксинационния център на болница "Света Анна"

Ирена Костова е дошла като придружител на дъщеря си за ваксина. Казва, че вече цялото ѝ семейство е имунизирано срещу Ковид-19 и няма нищо против да си постави и трета доза.

"Ще изчакаме още малко. Смятам, че ваксината защитава един енергичен човек, който се движи", каза тя.

Някои обаче все още се колебаят. Имунизацията с трета доза се прави само по желание, но се препоръчва да се прилага при хора в рискови групи и при тези със слаб имунен отговор от предишната ваксинация.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК