Алея на преписвача: СУ решава следващата седмица дали да уволни Петър Илиев

Казусът с Петър Илиев стана публичен след признание на доц. Наталия Киселова в ефира на Bulgaria ON AIR

28.09.2021 | 18:05 Редактор: Жаклина Иванова

Софийският университет решава следващата седмица дали да уволни главния асистент в Юридическия факултет Петър Илиев. На академичен съвет ще бъде разгледано становището на Етичната комисия, която се произнесе, че бившият кандидат за министър от "Има такъв народ" е откраднал десетки страници от докторската дисертация на свой колега. Самият той определи решението като политическо.

Казусът с Петър Илиев стана публичен след признание на доц. Наталия Киселова в ефира на Bulgaria ON AIR, че юристът от ИТН е откраднал част от труда ѝ в своята книга "Компетенцията на Народното събрание".

"Публични са всички наши трудове. Трябвало е да ги проверят преди това или пък са спуснали името по лъжлива следа", посочи доц. Киселова.

След 45 дни по следите на двете книги, от "Алма Матер" констатираха, че трудът на Илиев действително е плагиатстван. А първият си коментар самият той направи в социалните мрежи.

"Категорично не приемам становището на Етичната комисия. То нарушава Правилника на СУ и поне два закона. Видно е, че комисията се е водила от политически съображения, за да ме засегне лично, а оттам и да уязви ПП ИТН, от която бях издигнат. В комисията на ключова позиция има човек, който е бил учредител и кандидат за депутат от ПП "Да, България". Доколко това е повлияло на решението, оставям на вашата преценка", коментира Петър Илиев.

От "Има такъв народ" застанаха зад Илиев.

"Петър Илиев беше експерт при нас. Той не е бил никога член на партията", уточни Филип Станев от ИТН.

"Петър Илиев беше едно от предложенията на ИТН за министри. Това беше отдавна. Оттогава се случиха много неща. Дали Петър Илиев е плагиатствал или не – ние не можем да знаем, защото нито сме специалисти, нито сме отговорни за нещо подобно", посочи лидерът на ИТН Слави Трифонов.

Резултатът от проверката на "Алма Матер" коментираха и представители на други политически сили.

"СУ като академична общност и като експертиза успя да отвоюва достойнството си и да взема самостоятелно решение, неповлияно от различни политически вълнения, медийни публикации, за да може наистина тогата на университета да стои високо", подчерта Арман Бабикян от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

С пост в социалните мрежи от "Демократична България" също адмирираха позицията на университета, припомняйки, че са били против кандидатурата на Илиев за министър още при издигането ѝ. Тогава от ИТН обвиниха Христо Иванов в промяна на курса в преговорите.

"Днес е друго, днес е ясно, че Илиев е плагиат. А Христо? Христо пак ли е виновен?", попита Ивайло Мирчев от ДБ.

Пред Bulgaria ON AIR деканът на Юридическия факултет проф. Даниел Вълчев заяви, че следващата седмица ще бъде свикан академичен съвет, който ще реши дали да бъде спазено предписанието на Етичната комисия Петър Илиев да бъде отстранен от преподавателската си длъжност.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК