Фандъкова поиска държавна помощ за "Столичен електротранспорт" и "Метрополитен"

Няма риск парното в София да спре

28.09.2021 | 13:54 Редактор: Юлия Христова

На фона на обявените вчера от кабинета мерки в подкрепа на бизнеса заради скъпия ток, днес от Столичната община също поискаха държавна подкрепа. Йорданка Фандъкова настоява и двете транспортни дружества "Столичен електротранспорт" и "Метрополитен" бъдат включени в мерките на кабинета.

Заради ръста в цената на енергията двете дружества търпят огромни загуби. 

За целта е проведена среща и с министъра на енергетиката. 

"До края на годината очакваме от повишената цена на тока да бъде генериран разход от около 4 млн. лева. Такъв е приблизително и преразходът на средствата за улично осветление. "Топлофикация-София" е най-големият потребител на природен газ в страната, който осигурява отопление на над 1 млн. души и вече търпи значими загуби от повишената цена на природния газ. Ето защо искаме правителството на предвиди отделни мерки за компенсиране на цената на природния газ и да не се допусне ликвидна криза", обясни Фандъкова. 

Два са предложените вариантите - да се намери подобен механизъм за компенсации, а другият - да се осигурят средства от Фонда за енергийна сигурност 

Няма риск парното в София да спре. Проблемът е, че "Топлофикация" няма да може да изплаща задълженията си към "Булгаргаз".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК