Държавата ще поеме 50 лв. от цената на 1 мегават/час ток за бизнеса

Общата помощ ще е около 600-650 милиона лева

27.09.2021 | 17:40 Редактор: Юлия Христова

Държавата в подкрепа на бизнеса заради скъпия ток. След поредица срещи и протести служебното правителство реши да отпусне средства, които да компенсират поскъпването на електроенергията. За целта обаче е необходима нова актуализация на бюджета. 

50 лева за мегаватчас предвижда кабинета. Помощта обаче ще стигне до  бизнеса най-рано през декември, само след нова актуализира на държавния бюджет.

"По предварителни размери общата сума ще е около 600-650 млн лева... трябва да се намери механизъм", каза служебният министър на финансите Валери Белчев. 


 
"Говорим за суми, за които нашите изчисления казват, че е напълно възможно и допустимо да бъдат от порядъка на 50 лв. за мегаватчас. В момента обаче нямаме разработен такъв механизъм. Без актуализацията, това преразпределение няма да се случи през декември. В бюджета за 2022 г. ние ще предложим този механизъм да бъде предложен през първите 6 месеца от годината. Актуализацията през първите 6 месеца от 2022 година ще има”, посочи служебният премиер Стефан Янев. 

На този етап цената на тока за домакинствата остава без промяна, поне до края на годината, затова и компенсации не се предвиждат. 

"Цената на битовия ток се определиха на 1 юли 2021 г. Законът разрешава актуализацията  на тази цена след изтичане на 6-месечния срок, което за успокоение на гражданите на България мога да кажа, че в следващите 3 месеца цените на битовия ток, парното и топлата вода ще останат непроменени", обясни председателят на КЕВР Иван Иванов.

Обмислени са и няколко краткосрочни мерки, свързани с дейността на КЕВР.

"Българският енергиен холдинг от този момент нататък ще започнат да предлагат нови позии за дългосрочните договори - за 3-6-месечните договори за пакети, подходящи за малки потребители на енергия", допълни Янев.

А заради по-скъпия ток преди дни политически сили призоваха за оставки в дружествата. Поискаха и отстраняването на служебния енергиен министър. 

"Аз не виждам логика. Иначе оставката за мен не е проблем”, категоричен бе той.

Министерствата на финансите и на икономиката, трябва да разработят механизъм, който ще работи за балансиране на интересите на производители, търговци и клиенти на ел. енергия  

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Х
преди 2 години
Защо няколко човека правят спекула и надуват цената на тока и после държавата да плаща "помощи". Те тия пари няма да отидат в бизнеса, а в джобовете на енергийната мафия. Браво! Сигнализирай за неуместен коментар