Етичната комисия на СУ: Петър Илиев е плагиат

Започва процедура по уволнението му

27.09.2021 | 16:29 Редактор: Георги Донков
Етичната комисия на СУ: Петър Илиев е плагиат

Д-р Петър Илиев е извършил плагиатство, това е заключението на Етичната комисия на СУ за труда на номинирания от Слави Трифонов за вицепремиер по сигурността и вътрешен министър след проверка, продължила месец и половина.

"В книгата на д-р Петър Илиев "Компетенцията на Народното събрание" е налице плагиатство, при което значителни части от чуждо произведение - дисертацията "Парламентарен контрол" на Наталия Киселова, е използвано и представено за авторски труд, без дисертацията да е цитирана като източник" - се казва в становище на Етичната комисия, публикувано на сайта на Алма Матер.

Председател на комисията е доц. д-р Валентина Кънева, нейна заместничка е доц. д-р Боряна Мусева. Членовете ù са проф. д-р Евгения Калинова; доц. д-р Бистра Мизова; доц. д-р Веселин Кожухаров; доц. д-р Веселина Москова-Думанова; гл. ас. д-р Пламен Цветков; Росица Банкова, главен инспектор администрация; Росен Иванов, студент.

"Установеното плагиатство е основание за прекратяване на трудовото правоотношение, пишат от СУ", като се позовават на член 129, ал. 2, т. 2 от Правилника за устройството и дейността на Софийския университет. Същият текст изисква при наличие на данни за плагиатство и обосновано искане Факултетният съвет (ФС) да избере комисия от специалисти в съответната област на висше образование или професионално направление, която да изготви мотивирано становище до ФС. Ректорът проф. Анастас Герджиков е отправил такова до Факултетния съвет на Юридическия факултет за започване на процедурата за прекратяване на трудовото правоотношение.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК