Икономисти бият тревога за инфлацията, Манолова и Петков искат оставки

Над 1 млрд. лв. се очаква да струва на държавата подпомагането на бизнеса и домакинствата

25.09.2021 | 19:09 Редактор: Здравко Черкезов

Мая Манолова поиска оставката на министъра на енергетиката заради рекордно високите цени на тока за бизнеса. В същото време икономисти предупреждават, че инфлацията ще засегне приходите на домакинствата. Според синдикатите пък високите цени ще се задържат още половин година. 

Парите от актуализацията на бюджета, предвидени за компенсация на бизнеса, още не са стигнали до фирмите, а цените на електроенергията продължават да се вдигат, сигнализира Манолова и поиска оставката на министъра на енергетиката. 

"Заради тоталното бездействие, безхаберие или липсата на политическа воля в енергийния сектор искаме оставката на министъра на енергетиката. Той не е виенски наблюдател, той е български министър на енергетиката, който би следвало да има своята отговорност по отношение и на поведението на държавните дружества в енергетиката", заяви лидерът на ИБГНИ. 

За смени в ръководството на сектор "Енергетика" заговори и Кирил Петков. Както и за действия на държавно ниво. 

"Да си приотизираме газовата връзка с Гърция, да се сменят хората в енергийните дружества, бъдещите договори на борсата да бъдат 6 месеца и всичко това може да се направи още днес", посочи лидерът на "Продължаваме промяната".

От ИБГНИ разкритикуваха и постановление за водноелектрическите централи, което допълнително вдигало цената на тока. 

"Компенсация към фирмите на kWh, тоест по едни 70 лв. Ние смятаме, че и по 100 е добре, които да бъдат подкрепа за трансферен период. Министерски съвет на ГЕРБ заложи голям капан с начина по който трябва и какви документи да имат ВЕЦ-овете. Това означава, че 20% от чистата енергия на водата ще допринесе за вдигане на цента", смята Мария Капон. 

А растящата инфлация в страната се очаква да изяде половината от приходите на хората, прогнозират икономисти. 

"Ако в ЕС очакваме някакво ускоряване – 3,4,5%, у нас да стане 5,6%, но аз не очаквам при запазване на тази тенденции да имаме двуцифрена инфлация", посочи проф. Ганчо Ганчев.

Над 1 млрд. лв. се очаква да струва на държавата подпомагането на бизнеса и домакинствата заради скъпия ток. 

"Тая перфектна буря ще доведе до втора актуализация на бюджета за 2021 година, веднага след като имаме парламент, няма как да издържи системата", предрече президентът на КНСБ Пламен Димитров.

"Според мене не е нужно и може съвсем спокойно този бюджет да се изпълни такъв какъвто е", отсече финансистът доц. Емил Хърсев. 

Дали ще се стигне до нова актуализация на настоящия бюджет, ще стане ясно след изборите.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК