Вече има интерес към третата доза ваксина, но няма организация

Имунизационните пунктове не знаят откога ще започнат да прилагат трета игла

25.09.2021 | 18:30 Редактор: Здравко Черкезов

Въпреки че здравните власти препоръчаха поставянето на трета доза, все още няма яснота как и къде ще бъде поставяна тя. Вече обаче има запитвания за трета игла по имунизационните пунктове.

"Има запитвания, да, но ние проверихме вече. Все още не ни е настроена програмата и ще видим откога ще започнем да работим евентуално с трета доза", д-р Даниела Добрева 

Не липсват и хора, които обмислят допълнителна доза. 

"Лично аз се замислям, тъй като при мен са минали 9 месеца, но чакам да видя какви ще бъдат разпоредбите и съответно ще се съобразя с това, което специалистите в тази област смятат, че е правилно", сподели Елза.

В изнесените имунизационни пунктове лекарите отчитат повишаване на интереса към имунизацията и на деца. 

"За съжаление, Делта варианта на коронавирус засяга всички, включително и децата. Имам хоспитализирано дете от моята листа, което е на 30 дни кармаче. Има също и по-големи деца хоспитализирани, което означава, че там трябва също вече сериозно отношение", смята д-р Айдън Джиниев.

"За децата аз съм твърд привърженик, че децата трябва да се имунизират. Децата над 12 години обезателно трябва да се имунизират. Децата не само носят зараза, те могат и да я предават, а и възрастните могат да предават заразата на децата", посочи имунологът акад. Богдан Петрунов.

Въпреки опасността от Делта варианта, личните лекари не наблюдават засилен интерес към имунизацията на деца.

"Имам едно дете, момче 15-16 годишно ваксинирано единствено и добре понася ваксината, никакви проблеми няма", увери д-р Георги Миндов.

И здравният, и просветният министър обещават присъствено обучение на децата до края на година. Преминаване към дистанционно обучение ще има само локално. 

"Изключения сме предвидили за най-малките, от 1-4 клас сме казали максимално в училище, само в краен случай ги извеждаме и другите изключения са 12 и 7 клас, защото на тях им предстоят изпити", посочи проф. Николай Денков.

Предстои да се открие и нов пункт за ваксинация в София в метрото.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
владимир
преди 2 години
Пореден жалък опит за съживяване на замрелия ваксинационен процес е този репортаж ! Сигнализирай за неуместен коментар