Започна възстановяването на външните мозайки на паметника на връх Бузлуджа

Тържествената зала в сградата е била декорирана с 550 квадратни метра мозайки

25.09.2021 | 14:13 Редактор: Юлия Христова

Започна възстановяването на външните мозайки на паметника на връх Бузлуджа. В почистването и съхранението им участват над 20 доброволци, сред които и французи, англичани, руснаци и холандци. От Фондация "Проект Бузлуджа“ търсят "осиновители“ на още четири мозайки. За възстановяването само на една са необходими около 5 хиляди лева. Преди началото на зимата ще бъде изградено и временно защитно покритие.

Тържествената зала в сградата е била декорирана с 550 квадратни метра мозайки, пресъздаващи борбите на БКП за изграждането на социалистическо общество. В нея са били инсталирани най-модерните за онова време осветителни и озвучителни системи. На трите стълбища е имало композиции от бяло кристално стъкло. 

Само девет години Бузлуджа е в пълния си блясък и разкош, и се е радва на организирани посещения и събития. С падането на режима рубинените  петолъчки угасват. В продължение на 30 години изграденото е разграбвано и унищожавано, но интереса към паметника не спира. 

"Бях началник на търговския отдел в един завод, тука, в Казанлък. Имах четирима преводачи, единият от тях ми каза: „Искаш ли, вика – да ти дам едно парченце от ухото на Тодор Живков“. Викам: „Как, бе?!?“. „Те, вика, поръчка са имали да изчегъртат образа на Тодор Живков.“ Оттам започна някъде цялата разруха.", каза директорът на Музея на фотографията в Казанлън Стефан Папукчиев.

"Там аз като ходех преди една година, гледам там един... трошеше. Викам – какво правиш? Ами, вика – това искам да си взема малко от тези работи. Викам – добре, взимай, айде. То и без това е строшено всичко", посочи авторът на паметника на Бузлуджа арх. Георги Стоилов.  

"Най, как да кажа, жалкият потърпевш от периода на вандализация е бил покрива. Той е бил от медна ламарина“, обясни арх. Добрин Цветков, който е член на на екипа за опазване на и управление на паметника Бузлуджа. 

"Действително е имало много хора, които са събирали части от... не само от мозайката предполагам, а от паметника. Аз лично бях доста изненадан да чуя как дори съвременни художници са ходили да събират тесери, за да правят свои собствени мозайки.“, заяви гл. ас. д-р Никифор Харалампиев от Катедра "Реставрация" на НХА.  

"За всеки един човек от чужбина е неразбираемо как може да се стигне дотук. Как може една толкова нова сграда да е толкова разрушена", сподели арх. Дора Иванова, основател на Фондация "Проект Бузлуджа". 
 
През последните 30 години Бузлуджа е сцена на социален диалог. В началото е обект на вандализъм от антикомунисти, след това идват любопитните да разгледат разрушеното, а в последно време се появяват и носталгично настроените. 

Филмът "Бузлуджа – блясък и разруха“ на Миглена Георгиева ще излъчим тази вечер в Историите ON AIR веднага след централната емисия новини. 

Вижте повече в репортажа на Миглена Георгиева

Снимка: Фондация "Проект Бузлуджа"

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК