Адв. Мария Петрова: Ваксинирането в молове, градинки и паркове е изключително рисково

"Лекарят или медицинската сестра не ни познават като пациенти", допълва специалистът по медицинско право

25.09.2021 | 06:50 Редактор: Искра Ангелова

И през този уикенд се откриват изнесени ваксинационни пунктове. Мобилни кабинети ще има в столичното метро, в почти всички молове в София, в много градове на страната. Има ли рискове за хората, желаещи да се имунизират? 

Имунопрофилактиката, част от която са и ваксинациите, трябва да се провежда в лечебни заведения, без значение извънболнична или болнична помощ. Разкриването на такива пунктове в МОЛ-ове, в градинки, в паркове и къде ли още не, е изключително рисковано. Това каза за предаването "Брюксел 1" адвокат Мария Петрова, специалистът по медицинско право, като се аргументира.

"Първо, защото не е ясно дали там хората могат да практикуват този тип дейност, спрямо всички правила на медицинската наука и практика. От друга страна е наредбата, която ни казва, че преди да се ваксинираме, трябва да подлежим на пълен медицински преглед, т.е. преди да се подложим на съответната имунопрофилактика", допълни тя.

Според специалиста по медицинско право сами си даваме сметка, че лекарят или медицинската сестра нямат нашето здравно досие, не ни познават като пациенти.

"А заради опашката, на която чакат още десетки хора, те нямат нито ресурса, нито времето, а вероятно не познават и закона, нямат и желание да ни прегледат. Така те нарушават тази наредба и от това могат да произтекат много негативни последици за здравето на хората", отсече Петрова.

И е категорична, че "в краткия период, в който се развива тази комуникация, нито можем да гарантираме процеса по информиран избор, нито можем да гарантираме, че сме обезпечили процеса и сме направили нещата по верния начин, така че да не рискуваме повече здравето на хората. Да спазим основния принцип на медицината – преди всичко да не вредим".

Повече по темата – в предаването "Брюксел 1" от 17.30 часа!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Заглавието има ненужни думи. Трябва да е "Ваксинирането е изключително рисково!". Сигнализирай за неуместен коментар