ГЕРБ: Рашков да спре с PR акциите и да влезе в Министерството на енергетиката

Службите са иззели документи и от Българската независима енергийна борса

24.09.2021 | 17:45 Редактор: Искра Ангелова

Вчерашните акции на ДАНС и МВР в Комисията за енергийно и водно регулиране и енергийната борса са свързани с цената на тока. Това обяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков. И днес е продължило изземването на документи.

Днес се чуха и призиви за оставки по високите етажи на енергийния регулатор и енергийните дружества. Целта на проверките от ДАНС и МВР била да установи има ли неправомерно увеличение в цената на тока, обяви още Рашков. 

"Въпросът е и чисто политически. Някой ни е заложил бомби преди известно време, за да дойде есента, да започнат цените да се колебаят и да се каже: "Вижте колко е лошо служебното правителство". До няколко дни ще изясним проблематиката", категоричен е той.

Освен в КЕВР, службите са иззели документи и от Българската независима енергийна борса. 

"Смея да твърдя, че откакто съществува енергийната борса - нивото на прозрачност на пазара е изключително високо. 100% имаме достатъчно добре работещи и сигурни механизми, за да гарантираме, че цените и количествата, които ние публикуваме на нашата интернет страница, отразяват единственото параметри по оферти "купува" и оферти "продава", подчерта директорът на БНЕБ Константин Константинов.

А в отговор на енергийната криза прехвърчаха и политически искри. 

"Служебният кабинет още сега да вземе решение. Настояваме незабавно министърът на енергетиката да освободи ръководствата на енергийната борса и енергийните дружества. Искаме и оставката на ръководството на КЕВР. Без крути действия няма да има решение, ако трябва и арести", отсече лидерът на "Изправи се БГ! Ние идваме" Мая Манолова.

"Манолова винаги е по фойерверките. Това нищо няма да промени. Ние предлагаме първо да се въведат междинни малки квоти на електроенергия", коментира Иван Хиновски от "Има такъв народ".

"Три пъти е скочила цената на тока в сравнение със септември 2020 година. Това е ограбване на българските граждани и бизнес. Рашков да спре с PR акциите в КЕВР и да влезе в Министерството на енергетиката. Да ги пита за бездействието им и защо се стигна до този балон при цената на тока", призова Жечо Станков от ГЕРБ.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК